Phelps is al in grote vorm, maar hij is niet de enige

Michael Phelps heeft zijn zinnen gezet op acht gouden medailles in Peking. Op de olympic trials in Omaha toont hij dat hij al in grote vorm is.

Michael Phelps op de startblokken tijdens de olympische kwalificatiewedstrijden in Omaha. Foto Getty Images Michael Phelps stretches on the blocks before the preliminary heat of the 200 meter freestyle during the U.S. Swimming Olympic Trials on June 30, 2008 at the Qwest Center in Omaha, Nebraska. Jamie Squire/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Op weg naar de Olympische Spelen in Peking, medio augustus, heeft het Amerikaanse fenomeen Michael Phelps gisteren voor het eerst in zijn rijke carrière de 100 meter vrije slag binnen de 48 seconden afgelegd. De allround zwemmer zwom in de series van de olympische kwalificatiewedstrijden in Omaha 47,92 seconden. Zijn persoonlijk record stond op 48,41.

De 23-jarige zwemmer, die zich heeft voorgenomen in Peking acht gouden medailles te behalen, was niet eens de snelste in de series. Zijn landgenoot Garret Weber-Gale won een andere serie in 47,78. En vannacht werd die tijd in de halve finale nog eens verbeterd door Jason Lezak. De 32-jarige Amerikaan tikte aan na 47,58. Daarmee zwom Garret de op twee na beste tijd in de historie. Alleen de Franse wereldrecordhouder Alain Bernard (47,50) en de Australiër Eamon Sullivan (47,52) waren sneller.

De concurrentie voor Pieter van den Hoogenband op de 100 meter vrije slag zal in Peking dus groot zijn. Acht jaar geleden was de Nederlander op de Olympische Spelen van Sydney nog de eerste die onder de 48 seconden bleef.

Phelps zwom vannacht niet mee in de halve finales van de 100 meter. Zijn explosie in de series was slechts bedoeld om een plek in de olympische estafetteploeg veilig te stellen. Het ‘zwemwonder’, dat deze week 23 jaar werd, heeft meer ijzers in het vuur. De Baltimore Bullet, zoals zijn bijnaam luidt, zwom vannacht de 200 wisselslag in 1.52,20, slechts 0,11 seconden boven zijn eigen wereldrecord. Hij heeft zijn zinnen gezet op acht gouden olympische medailles, op de onderdelen vrije slag, vlinderslag, wisselslag en verschillende estafettes. Hij ligt in Omaha op schema voor acht startbewijzen. Vijf op de individuele nummers en drie op estafettes.

Phelps is ervan overtuigd dat hij op z’n minst zijn prestatie van vier jaar geleden gaat herhalen. In 2004 behaalde Phelps op de Spelen in Athene zesmaal goud, eenmaal zilver en eenmaal brons. Beijing here I come! Zijn website is tweetalig: Engels en Chinees.

Zijn landgenoot Mark Spitz is recordhouder bij het zwemmen, in 1972 op de Spelen in München behaalde hij zevenmaal goud.

Spitz meldt zich vandaag op de achtdaagse trials in Omaha. Hij is niet onder de indruk van Phelps’ plannen. Tegen persbureau AP zei de 58-jarige Spitz: „Het zou prachtig voor hem zijn. Maar er is nog ruim een maand te gaan. Hij kan zijn arm breken. Bovendien kan er in een estafette vanalles buiten zijn schuld gebeuren. Een valse start van de eerste zwemmer bijvoorbeeld. En daarnaast heeft hij op de individuele nummers nog last van concurrentie uit eigen land. Bovendien zijn de trials niet de Olympische Spelen. Op de Spelen zijn álle concurrenten er.”

Wanneer Phelps het record van Spitz verbetert, zal hij hetzelfde moeten ervaren als zijn illustere voorganger. „Laat hem maar eens de komende 30 jaar voelen hoe het is recordhouder te zijn. In het begin is het leuk, maar al snel wordt het vervelend telkens herinnerd te worden aan die prestatie van heel lang geleden”, aldus Spitz.

Tegenover het geweld bij de mannen van Phelps, Lezak en Weber-Gale staat bij de vrouwen dat van Katie Hoff. De Amerikaanse won gisteren de 200 meter vrije slag in 1.55,88, de derde beste tijd in de historie, en de 200 meter wissel in 2.09,71. Eerder deze week zwom de 19-jarige in de finale ook al een wereldrecord op de 400 meter wisselslag.

Bekijk de site van Michael Phelps: michaelphelps.com