Ophef in Mexico: martel-videobeelden

Rotterdam. In Mexico is ophef ontstaan over twee videobeelden waarop een politie-eenheid getraind lijkt te worden in marteltechnieken. Een video, die door de lokale krant El Heraldo de León werd onthuld, toont hoe een agent door collega`s met zijn hoofd in een gat in de grond wordt geduwd. Ze zeggen dat dit gevuld is met ratten en uitwerpselen en gieten bronwater in zijn neus. Op de andere video wordt een agent, die ogenschijnlijk het tempo van een lichamelijke oefening niet kon bijbenen en daardoor heeft moeten overgeven, gedwongen door zijn eigen braaksel te rollen. Een man in burgerkleding instrueert de `beul` hierbij in het Engels met een zwaar Amerikaanse accent hoe hij zijn collega moet dwingen tot de zelfvernedering. In heel Mexico vechten politie en leger een bloedige strijd uit met drugsbendes. De bendeleden martelen hun slachtoffers, onder wie vaak agenten, niet zelden alvorens ze te vermoorden. Mensenrechtenorganisaties eisen een onderzoek, ook vanwege de `Amerikaanse` instructeur in de video.