Ook voor fietsende burgemeester duurt rood te lang

Zelfs de altijd zo degelijke burgemeester Aleid Wolfsen fietste in Utrecht uit ergernis een keer door rood licht. „Het is hier meer stilstaan dan fietsen, geen wonder dat iedereen door rood fietst’’, vatte de voormalige rechter gisteren zijn conclusies samen van zijn fietstochten door de stad toen hij zich vorig jaar voorbereidde op het burgemeestersreferendum.

De vele rode stoplichten zijn de grootste frustratie van Utrechtse fietsers, blijkt uit enquêtes van gemeente en de Fietsersbond. De gemeente gaat de doorstroming aanpakken door overbodige verkeerslichten op de vijf grootste fietsroutes op ‘knipperen’ te zetten. Gisteravond schakelde Wolfsen de verkeerslichten op de Neude als eerste uit.

In Utrecht wordt meer gefietst dan in andere grote steden. Verplaatsing binnen de stad gebeurt in bijna 40 procent van de gevallen per fiets. In Amsterdam is dat 33 procent, in Rotterdam 24 procent. Volgens de fietsersbond wordt 95 procent van het oponthoud voor fietsers in Utrecht veroorzaakt door verkeerslichten. Veel stoplichten in Utrecht staan afgesteld op meer auto’s dan er werkelijk rijden.

De verkeerslichten op de vijf routes worden de komende tijd onderzocht op hun functioneren en afstelling. Er wordt onder andere bekeken voor hoeveel oponthoud ze zorgen en hoeveel fietsers er door rood rijden. Waar mogelijk worden ze op knipperen gezet. Als er zich na een paar maanden geen problemen voordoen, gaan ze definitief uit.

Op de Neude telde de Fietsersbond twintig keer meer fietsers dan auto’s en 65 procent van de fietsers rijdt er door rood. Het uitschakelen van de lichten door Wolfsen leek het verkeer dan ook inderdaad niet op te vallen, de gebruikelijke verkeersanarchie op het plein nam niet toe of af.

De maatregel dreigde ten koste te gaan van Nijntje en Sofietje. De eerste is een voetgangerslicht op de Neude met een groen en rood Nijntje van tekenaar Dick Bruna als licht, de tweede een verkeerslicht met een meisje in plaats van een mannetje. Nijntje en Sofietje hebben geen oranje en kunnen dus niet knipperen. De gemeente belooft Nijntje en Sofietje te verhuizen naar het Vredenburg, honderd meter verderop waar de lichten wel blijven branden.

Wolfsens verkeersovertreding werd destijds overigens opgemerkt door een inwoner die een vermanende e-mail aan de toekomstig burgemeester schreef. Sindsdien heeft hij zich uiteraard aan de regels gehouden.