Ontslag was terecht

Michael Rasmussen Foto AFP (FILES) - Picture taken on June 30, 2006 in Strasbourg of Denmark's Mikael Rasmussen (Rabobank/Ned) waiting to undergo the traditional medical check-up on the eve of the official start of the 93rd Tour de France cycling race. Denmark's Michael Rasmussen, who was thrown out while leading the 2007 Tour de France for lying about his whereabouts, has been banned for two years by the Monaco cycling federation, the sport's world governing body UCI said on July 1, 2008. AFP PHOTO / SEBASTIEN BERDA AFP

Voor de Deen Michael Rasmussen lijkt het einde van zijn wielercarrière aangebroken. Nadat hij dinsdagavond al voor twee jaar werd geschorst wegens het bewust missen van dopingcontroles buiten wedstrijdverband, oordeelde de kantonrechter in Utrecht gisteren dat Rasmussen terecht werd ontslagen door de Rabowielerploeg tijdens de Tour de France van vorig jaar.

Wel moet Rabobank een schadevergoeding van 665.000 euro betalen, in plaats van de geëiste 5,5 miljoen euro, voor het ontslag van de renner tijdens de Tour van 2007, omdat Rasmussen op staande voet werd ontslagen, en dat bleek niet correct.

Volgens het Nederlandse arbeidsrecht moet ontslag op staande voet ‘onverwijld’ worden gegeven. Maar volgens de rechtbank was de leiding van de wielerploeg „al te lang op de hoogte” van de reden voor ontslag: het feit dat Rasmussen antidoping-regels had overtreden door te liegen over zijn verblijfplaats vóór de Tour.

Rasmussen werd op 25 juli van het afgelopen jaar, kort nadat hij in de laatste Pyreneeënrit de Tour in zijn voordeel leek te hebben beslist, uit de wedstrijd gehaald door Rabodirecteur Theo de Rooij en de dag daarop ontslagen. Directe aanleiding was een verklaring van ex-wielrenner Davide Cassani voor de Deense televisie, dat hij op 13 juni Rasmussen in de Italiaanse Dolomieten had ontmoet. Een dag eerder had de Deen nog tijdens een persconferentie verklaard dat hij in juni in Mexico was geweest.

Volgens de kantonrechter had de verklaring van Cassani „niet als verrassing” kunnen komen, aangezien de leiding van de Rabowielerploeg al langer „wist, althans had kunnen weten” dat Rasmussen antidopingregels overtrad. Volgens de rechtbank had de leiding van de Raboploeg een „niet of nauwelijks serieus te nemen controle op de naleving van antidopingmaatregelen (…) uitgeoefend”.

Rasmussen had 5,5 miljoen euro gevorderd van zijn voormalige werkgever. Aangezien het ontslag op staande voet volgens de rechtbank ‘onregelmatig’ is, kent de kantonrechter een deel van die vordering toe, 665.000 euro. Hij bestrijdt niet dat de Rabowielerploeg het recht had Rasmussen te ontslaan.

Henri van der Aat, interim-directeur van de Rabobank Wielerploegen, reageerde opgelucht op de uitspraak. „We zijn blij dat de rechter heeft bepaald dat Rasmussen terecht is ontslagen. Hij stelt alleen dat we het eerder hadden moeten doen. Dat is geheel in lijn met de uitkomsten van het rapport-Vogelzang.”

In een onderzoek in opdracht van Rabobank stelde Peter Vogelzang in november 2007 vast dat Rasmussen niet had mogen starten in de Tour de France, op basis van de feiten die toen bij de directie van de wielerploeg bekend waren.

Lees de reconstructie van het ontslag op nrc.nl/sport