Onduidelijke bandnamen

Een greep uit de bandnamen van de laatste tijd:

Holy Fuck, Holy Fire, Holy Mountain. Black Mountain, Black Box Revelation, Black Lips, Black Keys, Black Kids. No Kids, Cool Kids, Po’ Kids, Kids On TV. TV On The Radio, Hit Me TV.

Bent U daar nog? Dan gaan we verder:

White Lies, White Denim, The Whitest Boy Alive, The White Stripes, White Lines.

De namen worden er niet duidelijker op, kunnen we concluderen. Fans beklagen zich in brievenrubrieken van muziekbladen dat ze in de war raken van al die kids en tv’s. Om van black nog maar te zwijgen. Waar zou die liefde voor black vandaan komen? In de nieuwe band Black Kids (te zien op Lowlands) zit één zwarte jongen tussen vijf witte muzikanten, dus met huidskleur heeft het niet te maken. Hetzelfde geldt voor Black Lips en Black Keys: geen zwarte muzikant te bekennen. Wellicht is er de behoefte zich te associëren met zwart, omdat zwart een aura van credibility heeft.

Nieuw is de trend onder bands om juist voor white te kiezen: getuige namen als White Lies en White Denim. In het geval van White Lines zal het wit met cocaïne te maken hebben, maar wat bezielde Erlend Øye (ook bekend van Kings Of Convenience), toen hij op een dag uitriep: „Ik weet het: we noemen ons The Whitest Boy Alive’’?

Behalve de namen die verwarrend veel op elkaar lijken, zijn er ook namen die speciaal bedacht zijn om vooral niet ergens op te lijken. Niet dat dat beter resultaat oplevert. Denk aan Get Cape. Wear Cape. Fly. Of aan Joe Lean & The Jing Jang Jong; aan Does It Offend You, Yeah?, ook allemaal moeizaam te reproduceren.

Een naam is belangrijk. Dat weten artiesten ook, want ze schrijven er vaak liedjes over. What’s My Name? bijvoorbeeld, van Snoop Dogg. De nieuwe Britse band The Ting Tings noemde de nieuwe single That’s Not My Name! Zangeres Katie White zingt: „They call me Stacey/ They call me Jane/ That’s not my name! That’s not my name!”

Ze heeft genoeg van al die verhaspelende dj’s. Maar waarom koos ze voor haar band een nietszeggende naam als The Ting Tings?

Waar zijn de bandnamen die zich als een merk in ons geheugen kunnen nestelen – denk aan Oasis, Nirvana, of, in Nederland, DuvelDuvel?

    • Hester Carvalho