Noord-Korea ligt nu ook in Europa

Afgelopen weekend lekte een intern document uit van een overleggroep waaruit blijkt dat in de nabije toekomst Europese en Amerikaanse veiligheidsdiensten gegevens kunnen raadplegen van elkaars burgers, zoals uitgaven met creditcards en internetgedrag.

Het verbaast natuurlijk niet dat het ondemocratisch leiderschap van de EU in het geniep zaken doet met hoge bureaucraten in de VS – een land dat inmiddels rustig de grootste schurkenstaat ter wereld genoemd mag worden.

Deze flagrante privacyschending kan men optellen bij het internet- en telefoonverkeer dat in Nederland een jaar lang bewaard wordt, het absurde plan met de ‘slimme energiemeters’ en het ernstige misbruik dat gemeenten maken van de Wet Bibob. Langzaam maar zeker lijkt Nederland het Noord-Korea van Europa te worden.

Tegelijkertijd schermen overheidsinstanties in toenemende mate hun informatie af van de nieuwsgierige blikken van journalisten en burgers, blijkt crimineel gedrag binnen bepaalde afdelingen van de staat eerder regel dan uitzondering en worden klokkenluiders geïntimideerd. En binnenkort moeten buurtbewoners na een moord misschien verplicht meewerken aan grootschalig dna-onderzoek, zoals het CDA graag wil. Een en ander doet sterk denken aan die Bijbelse zin over ‘de balk en de splinter’, hoewel het oud-Hollandse spreekwoord inzake ‘de waard en zijn gasten’ me ook zeer toepasselijk lijkt.

David Frankenhuis

Amsterdam

Brieven en opiniestukken met naam en woonplaats sturen naar opinext@nrc.nl

    • David Frankenhuis Amsterdam