Na eindeloze sitcom nu een regiedebuut

Blond, lang en slank. En toch werd Helen Hunt lang niet mooi en sexy genoeg gevonden voor een hoofdrol.

Nu slaat ze terug met haar film Then She Found Me.

‘Een film die vrouwen bewust raakt’. Met die slogan wordt het regiedebuut van actrice Helen Hunt aan de vrouw gebracht. Een beetje griezelige slagzin is het. Wil je als vrouw wel bewust geraakt worden? En hoe en waardoor word je bewust geraakt? Als vrouw? De ingrediënten van Then She Found Me laten weinig te raden over: Hunt speelt een gescheiden New Yorkse laatste-kans-moeder van rond de veertig. Dat wordt snotteren. Maar met Hunt als rascomédienne in de hoofdrol vast ook wat bevrijdend lachen.

Zelf is de in Los Angeles als dochter van een casting agent annex acteercoach geboren Helen Elizabeth Hunt vorige maand net 45 geworden. Het op Elinor Lipmans gelijknamige bestseller gebaseerde Then She Found Me moet bij Hunt wel een biografische snaar hebben geraakt. Het boek verscheen niet al te lang voor haar eigen scheiding van acteur Hank Azaria en haar verhuizing naar New York om een nieuw leven in het theater te beginnen.

Want hoewel haar vader de eerste was om haar met haar carrière op weg te helpen en Hunt al op tienjarige leeftijd haar eerste rolletje gaf (in de toepasselijk getitelde western Pioneer Woman) gold Hunt lange tijd in Hollywood als onbemiddelbaar. Blond, lang en slank: zo op het eerste gezicht stond niets een carrière als ster in de weg. Maar op een of andere manier werd het door de weeg- en meetmeesters van Hollywood niet allemaal even sexy en mooi bevonden.

Haar echte doorbraak kwam dus pas (na al tientallen film- en tv-rollen) toen de mooie meisje van haar leeftijd oud werden en de karakteractrices de macht over namen. De hele jaren negentig was ze wel zo’n beetje zoet met haar rol in de sitcom Mad About You, de Seinfield-achtige kijk op het huwelijk in The Big Apple. Een paar dozijn Emmy’s won de serie over de opposites attract en Hunt kreeg alsnog haar gedroomde doorbraak in Hollywood.

Eerst met een hoofdrol in Jan de Bonts Twister (1996) waarin ze de tornado’s met gemak van het scherm afspeelde. En daarna door de strijd aan te gaan met acteerkanon Jack Nicholson in As Good As It Gets (1997) die als beroepshypochonder voor haar praktische charmes valt. ,,You make me want to be a better man’’, durft hij haar toe te geven en gelukkig snapt ze dat dit een enorm compliment is.

Na Nicholson kwamen er meer mannelijke sterren over de brug: Richard Gere in Robert Altmans Dr. T. and the Women, Kevin Spacey in Pay it Forward, Tom Hanks in Cast Away, Mel Gibson in What Woman Want en zelfs Woody Allen in Curse of the Jade Scorpion vielen als een blok voor die beetje stuurs-bruuske manier waarop ze opeens verschrikkelijk lief uit de hoek kon komen.

Voor Then She Found Me koos ze Colin Firth als tegenspeler, als man die eindelijk eens door dat pantser heen mag breken. Hij doet dat met dezelfde onverbiddelijk efficiënte inslag als Hunt van zichzelf gewoon is: „Don’t do anything until you’ve slept. Don’t let anybody try to set you up with anyone.” Dan weet een beetje vrouw in het publiek genoeg. Ja, dat is nog eens bewust-raken.

De film Then She Found Me is vanaf vandaag te zien in 15 bioscopen en wordt gerecenseerd elders op de pagina

    • Dana Linssen