Medvedev hekelt VN-chef

Het komt niet vaak voor dat het staatshoofd van een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad openlijk de hoogste functionaris van de Verenigde Naties hekelt. Maar gisteren verweet de Russische president Medvedev de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, dat hij in de kwestie-Kosovo zijn boekje te buiten is gegaan.

In een gesprek met journalisten zei Medevdev dat het hem verbaasde dat Ban zonder overleg met de Veiligheidsraad heeft gezegd dat de VN-missie in Kosovo moet worden ingekrompen. „Op z'n minst zouden zulke beslissingen niet op eigen houtje door de secretaris-generaal genomen moeten worden. Het is vreemd dat de secretaris-generaal iets zegt over een onderwerp waarover de raad geen uitspraak heeft gedaan.” Ban deed zijn uitspraak overigens als voorstel aan de raad.

Medvedev uitte zijn kritiek kort voor de G8 (de top van de rijkste industrielanden plus Rusland, begin volgende week in Japan) waar ook Ban bij zal zijn. (Reuters)