Markt voor beleggingsverzekeringen valt stil

Het probleem rond de woekerpolissen lijkt zich vanzelf op te lossen. Deze complexe en in veel gevallen te dure beleggingsverzekeringen worden nauwelijks meer verkocht. Vorig jaar is de markt voor deze producten met ruim 40 procent gedaald. Die daling heeft zich in de eerste helft van dit jaar voortgezet.

Dat stelde AFM-directeur Hans Hoogervorst vanochtend bij de presentatie van een rapport over de kwaliteit van de advisering rond deze producten. „De grote onrust rond beleggingsverzekeringen, gecombineerd met het slechte beursklimaat heeft voor een grote krimp gezorgd”, zei Hoogervorst. „Financieel adviseurs zijn uiterst voorzichtig geworden om beleggingsverzekeringen aan te bieden.”

Daarbij bestaan er inmiddels goede alternatieven om vermogen op te bouwen voor de aflossing van hypotheken of om een aanvullend pensioen op te bouwen. Het zogeheten ‘banksparen’ of ‘bankbeleggen’ hebben sinds 1 januari dezelfde fiscale voordelen als beleggingsverzekeringen.

De Autoriteit Financiële Markten doet niettemin onderzoek naar de bestaande woekerpolissen. In opdracht van minister Bos (Financiën, PvdA) gaat de AFM uitzoeken welke verzekeraars deze omstreden producten op de markt hebben gebracht. Dat zal dit najaar verschijnen.

Het onderzoek dat de AFM vanochtend presenteerde bracht aan het licht dat veel financiële dienstverleners nog altijd verkeerde adviezen aan de consument verstrekken over beleggingsverzekeringen. Eén op de vier adviseurs scoort in het onderzoek „matig tot slecht”. Zij onderzoeken niet goed wat de klant wil en doen geen vergelijkend productonderzoek, waardoor zij uiteindelijk „geen passend advies” verstrekken. „Volstrekt onacceptabel”, zei Hoogervorst. 55 procent van de onderzochte adviseurs presteert „redelijk”, 20 procent „goed”.

De AFM overweegt „handhavende maatregelen” te nemen tegen slecht presterende partijen die hun dienstverlening niet verbeteren. Ook zullen zij een plan moeten maken waarin zij verkeerd gegeven adviezen rechtzetten, en hun klanten daarbij compenseren. Directielid Theodor Kockelkoren van de AFM: „Dat kunnen wij niet wettelijk afdwingen, maar middels ons boetesysteem kunnen we wel pressie daarop uitoefenen.”

Eerdere artikelen staan op nrc.nl/woekerpolis