Justitie mag toch Amsterdam vervolgen in zaak Probo Koala

AMSTERDAM. Justitie mag de gemeente Amsterdam vooralsnog vervolgen in het proces over het schip Probo Koala. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad gisteren bepaald. De gemeente had vorige week verzocht om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren, maar de rechters hebben dit maar ten dele gedaan. Volgens justitie speelde de gemeente in juli 2006 als toezichthouder een rol bij het vertrek van de Probo Koala uit de haven van Amsterdam. Het schip had giftig afval aan boord. Het afval werd geloosd in de stad Abidjan, waardoor zestien mensen zouden zijn omgekomen en tienduizenden personen ziek zouden zijn geworden. De gemeente betoogde vorige week dat het houden van toezicht een exclusieve overheidstaak is en dat Amsterdam daarom strafrechtelijke immuniteit geniet. Volgens de rechtbank is dat het geval voor het toestemming geven voor het laten vertrekken van het afval. Het OM mag de hoofdstad hier dan ook niet voor vervolgen. Voor het andere vermeende strafbare feit, het zich ontdoen van gevaarlijke afvalstoffen, staat volgens de rechtbank echter niet vast dat dit voortvloeide uit exclusieve overheidstaken.