Joegoslavië-tribunaal spreekt Naser Oric vrij

De Bosnische moslim Naser Oric (41) is in hoger beroep door het Joegoslavië-tribunaal vrijgesproken.

De vroegere commandant van de moslims in de Bosnische enclave Srebrenica werd in 2006 tot twee jaar cel veroordeeld omdat hij niet had verhinderd dat zijn ondergeschikten Bosnische Serviërs vermoordden. Omdat hij die straf al in voorarrest had uitgezeten, kwam hij toen direct vrij. Openbaar aanklager Carla Del Ponte had achttien jaar geëist. Beide partijen tekenden appèl aan.

In hoger beroep vonnisten de rechters vandaag dat er onvoldoende bewijs is voor een veroordeling. Volgens voorzittend rechter Wolfgang Schomburg zijn er „alleen vage en niet overtuigende” feiten aangevoerd, die niet bewijzen dat Oric wist van de misdaden die onder zijn commando werden gepleegd.

Schomburg benadrukte dat er zware misdrijven zijn gepleegd tegen de Serviërs, maar het feit dat de misdaden zijn gepleegd, is op zich niet voldoende om iemand te veroordelen. „We moeten zonder enige twijfel vaststellen dat de verdachte schuldig is. En wij hebben niet voldoende materiaal dat dat bewijst”, aldus de rechter.

Naser Oric is geboren in Potocari, vlakbij Srebrenica waar de Nederlandse VN-eenheid Dutchbat later het hoofdkwartier zou vestigen. De Nederlandse VN-soldaten vonden hem een gangster.

Oric werd beschuldigd van moord, mishandeling en plunderen en platbranden van vijftien dorpen in de omgeving van Srebrenica. Berucht is de aanval op het dorp Kravica en twee gehuchten in de buurt op 7 en 8 januari 1993, tijdens het Servisch-orthodoxe Kerstfeest.

Oric was volgens VN-aanklager Jan Wubben de strateeg van de overval en deed er actief aan mee. Overlevenden – mannen, vrouwen en kinderen – werden meegenomen naar het politiebureau van Srebrenica, waar moslimagenten gevangenen martelden en vermoordden.

De aanvallen op de Servische dorpen worden door de Serviërs vaak genoemd als reden voor de aanval op en de verovering van de moslimenclave Srebrenica op 11 juli 1995. Na de verovering werden ruim 7.000 moslims door de Serviërs vermoord.

De aanklagers hebben het VN-hof niet kunnen overtuigen van Oric’ directe betrokkenheid bij de misdaden begaan op de Servische bevolking. In 2006 werd hij alleen veroordeeld omdat hij niets deed om nieuwe misdaden van ondergeschikten te voorkomen.

Oric was vanmorgen aanwezig in de rechtszaal. Zijn opluchting was zichtbaar groot toen Schomburg vrijspraak vonniste.