Iran wil mogelijk onderhandelen over nucleair programma

Rotterdam. Iran overweegt in te gaan op een voorstel om uitbreiding van zijn nucleaire verrijkingsactiviteiten te bevriezen in ruil voor bevriezing van uitbreiding van de internationale sancties. Dat zou de opstap moeten zijn naar onderhandelingen met de internationale gemeenschap over zijn nucleaire programma. Dat blijkt uit uitspraken van de Iraanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Velayati tegen de Iraanse krant Jomhouri Eslami en de Franse krant Libération. Velayati is een belangrijke adviseur van de Iraanse Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei. Velayati pleit in de kranten voor een compromis tussen Teheran en de internationale gemeenschap. Tevens riep hij in een nauwelijks verhulde aanval op president Ahmadinejad de regering op zich te onthouden van ”provocerende en onlogische leuzen”. Ayatollah Khamenei, die het laatste woord heeft in de buitenlandse en nucleaire politiek, heeft tot dusverre de harde lijn van Ahmadinejad gesteund.