Indonesië: zware aanslag op westers doel verijdeld

De antiterreureenheid van de Indonesische politie heeft gisteren 22 krachtige bommen gevonden, waarschijnlijk bestemd voor een aanslag op westerse doelen in de hoofdstad Jakarta. Tien verdachten zijn gearresteerd in huiszoekingen die zaterdag begonnen. Dat maakte de politie gisteren bekend.

Volgens dagblad Kompas wilden zij aanvankelijk vorig jaar juli een vakantiebestemming op Sumatra bombarderen die populair is bij westerlingen, maar besloten zij later voor Jakarta te kiezen. Waar in Jakarta en wanneer de verdachten wilden toeslaan, is niet bekend.

De verdachten zouden volgens bronnen bij de politie gelieerd zijn aan Jema’ah Islamiyah, de militante moslimorganisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor bomaanslagen in Indonesië, zoals in Bali in 2002. Een van hen, een Singaporees genaamd Abu Hazam, zou getraind zijn in Afghanistan De verdachten zouden ook banden hebben met de Maleisische explosievenexpert Noordin Mohamed Top, een Jema’ah Islamiyah-lid dat gezocht wordt voor enkele van de meest dodelijke aanslagen in Indonesië. De politie zoekt nog naar meer verdachten.

De bommen werden gevonden in een huis in Palembang, een stad van anderhalf miljoen inwoners in het zuiden van Sumatra. Zestien ervan waren klaar voor gebruik, waarvan enkele volgepakt met kogels om zoveel mogelijk schade aan te richten. Ook werden tientallen kilo’s explosieven, handgranaten en ontstekingsmechanismen gevonden.

Indonesië was de afgelopen zes jaar meermaals doelwit van terreur, maar sinds de laatste bomaanslag op Bali in 2005 is het rustig. De Indonesische politie heeft de laatste jaren honderden terreurverdachten gearresteerd en veroordeeld. De antiterreureenheid die de vondst van gisteren heeft gedaan, is getraind en opgericht door Australië en de VS.

De verdachten kunnen, als ze schuldig worden bevonden, de doodstraf krijgen. (AP, Reuters)