Iets koeler

Het langjarig gemiddelde van de eerste tien dagen van juli is 21,2 graden. De temperatuur van komende dagen is dus vrij normaal voor deze tijd van de zomer. Met waarden rond 22 graden ligt deze daar zelfs net iets boven. De 30 graden wordt niet meer bereikt deze week, maar met 24 graden op zaterdag is het ook niet mis.

Vanavond koelt het langzaam af. De nog aanwezige regen trekt in de loop van de avond en nacht richting het noordoosten weg, waarna er vanuit het zuiden steeds meer gaten in de bewolking komen. Het wordt een stuk minder warm dan de afgelopen nacht, maar het koelt niet verder af dan tot 11 graden in Noord-Brabant en Limburg, tot een graad of 14 à 15 in Groningen en Friesland.

Morgenvroeg vallen in het noordoosten nog enkele laatste buitjes. In de rest van het land is het droog. Heel geleidelijk breekt dan de zon steeds meer door en lopen de temperaturen op tot een graad of 19 op de Waddeneilanden, 21 in Flevoland en 23 in Limburg. Er staat daarbij een matige wind vanuit westelijke richting.

In het weekend wisselen bewolking en zonnige perioden elkaar regelmatig af. Verspreid over het land valt zo nu en dan nog een enkele buitje. De wind draait en waait dan meer uit het zuiden tot zuidwesten. Dit zorgt voor een aanvoer van warmere lucht en dat komt de temperatuur ten goede; deze stijgt ten opzichte van vrijdag weer enkele graden, tot ongeveer 24 graden.