Iedereen heeft een geheim en iedereen is ook nog ziek

Scene uit de film Pudor (2008)

Pudor

Regie: David en Tristán Ulloa. Met: Nancho Novo, Elvira Mínguez, Natalia Rodríguez, Marcos Ruiz. ***

Op een onbewaakt ogenblik glipt het androgyne jongetje Sergio de ziekenhuiskamer in waar zijn oma ligt. Zijn moeder is net even weggeroepen. Zonder kwade opzet drukt hij een knopje in. Apparatuur begint te piepen, verplegers komen haastig binnen en beginnen te reanimeren. Vergeefs. Sergio is dan al schuldbewust ergens in een hoekje gaan zitten.

Hij is niet de enige met een geheim. De Spaanse film Pudor gaat over een familie waarin iedereen een groot of klein geheim met zich meedraagt. Alfredo wacht tergend lang op het juiste ogenblik om zijn echtgenote Julia te vertellen dat hij ongeneeslijk ziek is, Julia blijkt er een minnaar op na te houden en puberdochter Marisa worstelt met haar seksualiteit.

De broers David en Tristán Ulloa ontvingen vorig jaar de Goya (de belangrijkste Spaanse filmprijs) voor beste debuterende regisseur en de prijs voor beste filmadaptatie; Pudor is de boekverfilming van de Peruviaanse schrijver Santiago Roncagliolo.

De film lijdt een beetje onder typische schrijversconstructies die wat braaf zijn uitgewerkt. Niet alleen heeft iedereen een geheim, de hele familie is in meer of mindere mate mentaal of lichamelijk ‘ziek’. Gevoelens worden nooit rechtstreeks tegen elkaar uitgesproken.

Wat de film net boven de middelmaat uittilt, zijn de acteerprestaties van Nancho Novo als de met zijn naderende einde worstelende echtgenoot en Elvira Mínguez als zijn vrouw, die erg naar fysiek contact met hem verlangt en niet ziet dat hij andere dingen aan zijn hoofd heeft.

    • André Waardenburg