Hoog en ijl komen de stemmen aanwaaien

cd pop Fleet Foxes V2 ****-

cd pop

Fleet Foxes

V2 ****

De muziek van Fleet Foxes, een vijfmansband uit Seattle, kan doorgaan voor een dodenmars. Hun traag voortschrijdende melodieën klinken droevig, maar in het ingehouden spel schuilt ook een jubeltoon. Die tegenstelling kan ontstaan doordat de vijf muzikanten hun glinsterende virtuositeit op een bescheiden manier doseren. Fleet Foxes peurde haar stijl uit de Amerikaanse traditie. Als landbouwers die na het werk op een waranda samenkomen en, het ritme tikkend met hun voeten, gitaar, tamboerijn en mondharmonica spelen. Een voor een vallen de stemmen in, totdat een grof weefsel van eenzame mannenstemmen ontstaat. Voorzanger Robin Pecknold (22) en zijn bandleden hebben een hoge, ijle manier van zingen, waardoor hun stem van verre lijkt te komen aanwaaien. Het is die prachtige harmoniezang waarmee Fleet Foxes zich onderscheidt van de vele Amerikaanse bands die tegenwoordig de akoestische, traditionele stijl van spelen weer omhelzen. In een nummer als White Winter Hymnal is de traditionele ‘hymne’-achtergrond duidelijk te horen; de andere liedjes, als He Doesn’t Know Why en Your Protector, zijn warmbloedige popsongs waarin een zonnige sfeer als van de Beach Boys tot een gruizig klankbeeld wordt verwerkt.

    • Hester Carvalho