Eerst klaarkomen en je dan maar es voorstellen

dvd En la cama Regie: Matías Bize € 14,95

dvd

En la cama

Regie: Matías Bize € 14,95 ****

Hoe lang duurt het leven? Als je verliefd bent heb je soms aan maar een nacht genoeg. De Chileense film En la cama heeft de structuur van een one night stand. Daniela en Bruno leren elkaar kennen op een feestje en belanden met elkaar in een motelkamer. Het voorstellen moet maar even wachten tot ze zijn klaargekomen.

En dan lijkt het alsof ze elkaar al hun hele leven kennen, alsof althans die ene nacht tussen het seksen door alles passeert waar anderen een heel leven met trouwringen en de hele rataplan over doen. Er zijn angsten, onzekerheden, geheimen, irritaties, routines, geborgenheid en eenzaamheid.

En la cama is zo precies en intiem dat regisseur Matías Bize (1979) niet voor niets een kleine zegetocht met zijn tweede film langs het internationale festivalcircuit maakte. Dat En la cama met een handheld camera in bijna real time op een enkele locatie is opgenomen, doet natuurlijk aan een iets beroemder voorbeeld denken: Richard Linklaters Tape (uit 2001, met de toen nog echte geliefden Uma Thurman en Ethan Hawke). Juist die technische ‘beperkingen’ verhogen de spanning: als het daar niet gebeurt, dan nooit. De film loopt een race tegen de klok. Je blijft verlangen naar een happy end. Dat is pas echt romantisch.

    • Dana Linssen