Een serieuze opwarmer met lichtpuntjes

De Nederlandse honkballers verloren gisteren van Cuba. Maar het team van bondscoach Robert Eenhoorn is nog niet helemaal compleet.

De Nederlandse derde-honkspeler Raily Legito aan slag tegen Cuba. Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 02-07-2008) Het Nederlands honkbalteam in een oefenwedstrijd tegen de Olympische (voor)selectie van Cuba in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam. Uiteindelijk verloor Nederland met 2-9 Visser, Dirk-Jan

Ondanks de 9-2 nederlaag in de oefeninterland tegen Cuba zag honkbalbondscoach Robert Eenhoorn gisteren wel een aantal lichtpuntjes. „Ik kan niet tevreden zijn na deze nederlaag, maar ik moet zeggen dat ik mooie dingen heb gezien.” Zo speelde Jeroen Sluijter een goede wedstrijd en ook de debutanten, werpers Nick Veltkamp en Pim Walsma, catcher Mark Duursma en buitenvelder Wesley Conner, presteerden goed.

Beide coaches gebruikten de wedstrijd als opwarmer voor de Haarlemse Honkbalweek die morgen begint en als voorbereiding op de Olympische Spelen. „Een wedstrijd als vandaag is nuttig voor alle jongens. Ze zijn gewend aan de competitiewedstrijden. Een ploeg als Cuba is van een heel ander kaliber, daar moeten ze aan wennen”, legt Eenhoorn uit. Van de 26 Nederlanders speelden er 24. Bij Cuba waren dat er 22 van de 29.

Slechts drie Nederlanders sloegen gisteren in een uitverkocht Neptunus stadion een honkslag; Danny Rombley, Mark Duursma en Jeroen Sluijter. De laatste speelde opmerkelijk goed, hij sloeg een honkslag en de enige homerun van de wedstrijd. „Dat hij verdedigend goed presteert, wisten we al. Maar Sluijter verraste mij in de competitie met zijn aanvallende spel, daarom heb ik hem weer bij de selectie gehaald. Dat hij hier de bal over het hekje slaat verbaast me, dat is iets wat hij normaal niet doet”, zei Eenhoorn met een tevreden glimlach. Sluijter maakte in 2004 voor het laatst deel uit van de selectie. Hij viel af voor de Olympische Spelen in Athene.

Ook was Eenhoorn positief over de debutanten. Werper Veltkamp kwam in de vierde inning op de heuvel. „Ik wilde hem testen, daarom kwam hij erop met drie honken bezet. Hij gooide een slagbal dus hij heeft de test doorstaan. Ook Walsma heeft het prima gedaan. Duursma sloeg fantastisch. Connor had het echter wel wat lastig in het begin.”

In Haarlem is het Nederlands team de titelverdediger van het toernooi. „We zullen tijdens de week nog wat dingen uitproberen in voorbereiding op de Spelen. Maar iedereen weet dat ik liever win dan verlies, zeker in eigen land”, aldus de bondscoach.

Sinds het WK in november in Taiwan was dit na weken van trainen de eerste wedstrijd voor de Nederlandse honkballers. Cuba, de olympisch kampioen, was gisteren op volle sterkte, het Nederlandse team nog niet. Een aantal Nederlanders komt uit in de Amerikaanse competitie. Omdat het seizoen daar in volle gang is, zullen zij zich pas na de Haarlemse Honkbalweek bij de selectie voegen. De spelers die in de Major League uitkomen, het hoogste niveau in de Verenigde Staten, mogen van hun clubs om die reden ook niet mee naar Peking. De Nederlander Rogearvin Bernadina werd vorige week opgeroepen door zijn werkgever Washington Nationals om mee te doen in de Major League. Tijdens het EK in september vorig jaar sloeg Bernadina twaalf honkslagen, waaronder twee homeruns in zeven wedstrijden. Met zijn slaggemiddelde van .632 was hij toen de beste slagman van het Nederlands team. „Het is jammer maar heel simpel. Als hij nog meedoet aan de Major League is het gewoon uitgesloten dat hij meegaat”, zegt Eenhoorn. De komende week wordt duidelijk wie er wel mee zullen doen.

De 24 spelers die meegaan, worden volgende week zondag bekend gemaakt. „Tot die tijd ga ik er niets over zeggen. Het heeft geen zin om daar over te speculeren”, meent Eenhoorn.

Zaterdag 26 juli vertrekt het team naar Zuid-Korea om alvast aan de warmte in Azië te wennen. Daar spelen de honkballers oefenwedstrijden tegen Cuba en gastland Zuid-Korea. Op 6 augustus reizen ze door naar Peking, waar ze op 13 augustus hun eerste wedstrijd tegen Taiwan spelen.

Kijk en luister mee naar de Haarlemse Honkbalweek. honkbalweek.nl

    • Shari Kiljan