Ecuadoriaanse primeur: Quito wint cup

Liga de Quito is de eerste voetbalclub uit Ecuador die de Libertadores Cup heeft veroverd. De ploeg won gisteren in Rio de Janeiro van het Braziliaanse Fluminense na strafschoppen.

De Libertadores Cup is de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League. De finale bestaat uit een uit- en thuiswedstrijd. Quito had het eerste duel met 4-2 gewonnen, maar verloor gisteravond met 3-1 het uitduel. Met 5-5 als eindstand moesten strafschoppen de beslissing brengen. Quito won de reeks met 3-1 en kreeg de 86.000 toeschouwers in het Maracana Stadion stil.

Luis Bolanos bracht de Ecuadoriaanse club in de reguliere speeltijd al snel op voorsprong. Daarna nam het overwicht van Fluminense toe en scoorde Thiago Neves drie keer op rij. De Braziliaanse ploeg was ook in de verlenging sterker, maar het faalde in de afwerking van de kansen.

In de strafschoppenserie was de 37-jarige José Cevallos de held. De Ecuadoriaanse keeper stopte de strafschoppen van Darío Conca, Washington en Thiago Neves.

Het toernooi werd voor het eerst gehouden in 1960. Sindsdien heeft het Argentijnse Club Atlético Independiente, kortweg Independiente, zeven keer de titel veroverd. Daarmee is de club uit Buenos Aires recordhouder. (ANP)