Economische groei valt toch hoger uit

De economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar is hoger uitgevallen dan verwacht. De Nederlandse economie groeide 3,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, dat is 0,2 procentpunt hoger dan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder berekende. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2007 bedroeg de economische groei 0,4 procent, maakte het CBS vanmorgen bekend.

Ook de werkgelegenheid steeg in het eerste kwartaal van dit jaar nog door. Aan het eind van het eerste kwartaal 2008 waren er 172.000 banen meer dan een jaar daarvoor, een banengroei van 2,2 procent. De werkgelegenheidsgroei is historisch gezien hoog, maar blijft achter ten opzichte van de groei van dezelfde periode in 2007. Toen nam het aantal banen toe met 2,7 procent. Al met al telt Nederland met ruim 7,8 miljoen het hoogste aantal banen ooit.

De werkgelegenheid steeg het hardst in de zakelijke dienstverlening en handel, met respectievelijk 4,3 en 3,6 procent. Ook in de horeca en de zorg groeide het aantal banen. In de industrie en de bouw kwamen er nauwelijks banen bij, terwijl die sectoren juist het meeste bijdroegen aan de economische groei.

Tegelijk met de cijfers over de banengroei maakte het CBS bekend dat de inflatie vorige maand verder opliep. In juni kwam de inflatie op 2,6 procent terecht, 0,3 procentpunt hoger dan in mei het geval was. Vergeleken met andere Europese landen valt de inflatie in Nederland nog mee: volgens een raming van Eurostat lag de inflatie afgelopen maand in de eurozone op 4 procent. Dat is de hoogste Europese inflatie sinds het begin van de metingen van Eurostat in 1997.