Echte liefde is niet de jurk, maar wel wat ie opbrengt

cd pop Solomon Burke: Like A Fire ****-

cd pop

Solomon Burke: Like A Fire ****

Hij mag dan 68 zijn, en al een indrukwekkend oeuvre op zijn naam hebben, Solomon Burke heeft nog genoeg veerkracht om na een mindere cd – Make Do With What You Got uit 2005 – de bakens te verzetten en terug te komen met het prachtige Like A Fire. Vanaf het titelnummer, waarmee de cd opent, betuigt Burke zich hier in bedachtzame stemming. Ook de instrumentaties zijn ingetogen. Zonder het orgel, de blazers en de achtergrondzangeressen uit het soul-idioom. Like A Fire wordt gedomineerd door gitaren: een standvastige akoestische en een vlammende steelguitar. De nummers glijden langs als een kabbelende stroom, waarin Burke’s knoestige stem zorgt voor stremmingen en versnellingen.

Hij zingt hier speciaal voor hem geschreven composities van Eric Clapton, Ben Harper en Keb’Mo, over geloof en erbarmen.

Een geheide concertfavoriet is We Don’t Need It met zijn a cappella meezingmoment. In deze ode aan het anti-materialisme, betoogt Burke mooi sober dat het leven niet om spullen maar om liefde draait. Die jurk, die boeken, dat servies: we kunnen zonder. Om vervolgens, als de lepe zakenman die hij ook is, voor te stellen dat servies in de voortuin te verkopen: „And see what we can get”.

    • Hester Carvalho