Diabetespatiënten horen vaak slecht

rotterdam, 3 juli. Suikerpatiënten hebben relatief vaak slechte oren. Dat blijkt uit een bevolkingsonderzoek in de Verenigde Staten, onder ruim vijfduizend volwassenen. Er waren al wel aanwijzingen dat gehoorklachten een complicatie zijn van diabetes, maar niet eerder bleek het zo duidelijk uit een grote studie. De suikerpatiënten, zowel met diabetes type 1 als met type 2, hadden twee keer zo vaak klachten als gezonde mensen. Een kwart van de patiënten hoorde lage en middentonen niet goed; tweederde had problemen met hoge tonen. Een minderheid had ernstige klachten. Van suikerpatiënten was al bekend dat zij vaak hartziekten, nier- en oogklachten en bloedvat- en zenuwschade ontwikkelen. Die twee laatste complicaties zouden kunnen bijdragen aan de oorklachten, denken de onderzoekers. Hun onderzoek staat in het julinummer van Annals of Internal Medicine.