deze week ook in première

Then She Found Me

Regie: Helen Hunt. ***

Helen Hunt is de actrice verrassend goed overeind bleef als de vermoeide serveerster, op wie Jack Nicholson verliefd is in de hitkomedie As Good as Is Gets (1997). Tegenover het explosieve, onvolwassen personage van Nicholson vertegenwoordigt Hunt in die film het realiteitsprincipe. Iets vergelijkbaars doet ze in haar regiedebuut Then She Found Me. Nu moeten Bette Midler (als haar plotseling opduikende biologische moeder), Matthew Broderik (als haar kinderlijke ex-man) Colin Firth (als nieuwe vlam) voor de charme zorgen, die Hunts doorleefde uitstraling in balans moeten houden. Zij speelt een pas gescheiden vrouw die naar een kind verlangt, maar geen man heeft en ook niet wil adopteren, omdat ze zelf als adoptiekind altijd iets heeft gemist. Maar de balans is ver te zoeken: de romantische komedie kan baat hebben bij een scheut realisme, maar voeg een te grote dosis toe en het hele bouwwerk zakt in elkaar. Dan ontstaat verwarring over het genre: voor een komedie is Then She Found Me met al die droeve thema’s veel te zwaar – en het ritme is moeizaam. Jammer, want de actrice Hunt is, met haar anti-glamour, ook hier weer sympathiek. Peter de Bruijn

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian **

Regie: Andrew Adamson.

Het avontuur in Narnia is geen sprookje meer, maar een lange reeks gevechten. Dat is de treurig stemmende conclusie bij het zien van de tweede film naar de jeugdboekenreeks van C.S. Lewis. De vier kinderen uit kapotgeschoten Londen anno 1941, raken opnieuw verzeild in sprookjesland Narnia dat in de greep is van een gemenerik. De charme van het eerste deel – het winterlandschap, de lieve faun Tumnus, de kibbelende bevers en de fabelachtige vijand, de ijskoningin – is verruild voor de spanning van oorlog en de ‘donkere tonen’ die tegenwoordig aan elke jeugdfilm worden toegevoegd, zelfs als ze niet goed passen. De kijkleeftijd ligt hoger dan voor deel één. Bas Blokker

Waar draaien de films? Kijk op nrcnext.nl/bioscoopagenda

    • Bas Blokker
    • Peter de Bruijn