Denemarken eerste land EU dat recessie beleeft

Denemarken is het eerste Europese land dat door de huidige economische neergang officieel in recessie is geraakt. Het bruto binnenlands product van Denemarken kromp in het laatste kwartaal van 2007 met 0,2 procent en in het eerste kwartaal van 2008 met 0,6 procent.

Dit blijkt uit cijfers van het Deense bureau voor statistiek. Volgens de gangbare definitie verkeert een economie met twee achtereenvolgende kwartalen van krimp in een recessie.

De binnenlandse bestedingen van de Denen liepen in het eerste kwartaal terug met 1,1 procent. Vooral het aantal nieuw verkochte auto’s daalde scherp (met 4,4 procent). De neergang is ook het gevolg van het inzakken van de Deense woningmarkt. Naar verwachting zullen de prijzen van eengezinswoningen dit jaar en volgend jaar dalen met 5 tot 10 procent.

In 2007 groeide de Deense economie nog met 1,8 procent en in 2006 met 3,9 procent.

Denemarken heeft nog wel de laagste werkloosheid van alle 27 EU-landen: 2,7 procent van de beroepsbevolking heeft geen werk – Nederland staat in de Europese ranglijst op de tweede plaats met 2,9 procent. Maar volgens economen in Kopenhagen zal de werkloosheid in de tweede helft van 2008 snel oplopen.

Denemarken maakt geen deel uit van de eurozone, maar de centrale bank stelde de afgelopen jaren alles in het werk om de koers van de kroon op 7,5 kroon tegen de euro te houden. In mei verhoogde de bank de rente met 0,1 procentpunt tot 4,35 procent om de munt te steunen.

Denemarken is niet het enige Europese land waar de woningmarkt onder druk staat. Ook in Ierland, Spanje en Groot-Brittannië zijn de gemiddelde prijzen van huizen aan het dalen.