De salarisnormen draaien door

Waarom moet de interviewer meer verdienen dan de premier die hij interviewt? vroeg een Kamerlid zich af toen in de laatste weken de discussie over de beloning van omroepmensen weer eens opleefde. 37 programmamakers en presentatoren bleken in een onderzoek van het Commissariaat van de Media meer te verdienen dan Jan Peter Balkenende. Den Haag sprak er schande van en dus was het weer tijd voor spoeddebatten over Floortje, Matthijs en Paul.

Maar waarom niet de vraag andersom gesteld? Waarom moet de premier minder verdienen dan de journalist die hem interviewt? Waarom hebben we het over de Balkenendenorm en eigenlijk niet over de Van Nieuwkerknorm?

Voor de premier geldt geen marktwerking, in die functie kan hij nergens anders terecht. Maar zijn salaris zou wel als een afgeleide berekend kunnen worden van andere overheidsdienaren die wel met marktwerking te maken hebben. En waarom niet de televisiesterren? Een politica als Rita Verdonk besteedt nu al meer aandacht aan optredens voor de camera’s dan aan debatteren in de Tweede Kamer en daar zou de beloning best op afgestemd kunnen worden. Het salaris van het Kamerlid weer als afgeleide van de grootste televisiester: de premier. En daarmee direct alle politici geruststellen die hoog scoren op de P&W- of DWDD-index met bezoekjes aan de talkshows van Pauw & Witteman of De Wereld draait door en zich verbijten dat de mannen met die flauwe vragen meer verdienen. Straks stappen ze nog allemaal als een Paul Rosenmöller over van de Kamerbankjes naar de camera’s.

Maar de Kamerleden zijn liever blij met het maximumsalaris dat minister Plasterk in de wet gaat vastleggen. Omroepen zijn verdrietig. Als ze niet meer betalen lopen hun grootste talenten over naar de commerciële omroep en worden ze een Ajax in de televisiecompetitie. Zoals de Amsterdamse voetbalclub talenten opleidt die veel geld gaan verdienen in de Premier League, de Serie A of de Primera Division, mogen de publieken nu de presentatoren van RTL en SBS groot maken.

Publieke omroepen zitten op een rare manier tussen publieke en commerciële functies in. De omroepen moeten hoge kijkcijfers halen om te zorgen dat de inkomsten uit Sterreclame op peil blijven. De uitstraling van presentatoren helpt daarbij.

De ideële omroep Llink gelooft dat in elk geval. Zij bood reisverslaggeefster Floortje Dessing een salaris van 190.000 euro, als ze overstapte van RTL. Daarmee begon vorige maand alle commotie. Wanneer nog wel of niet een tekenpremie geoorloofd is, kan voortaan afgemeten worden aan de Floortjesbarrière.

Daan van Lent

    • Daan van Lent