De redacties zijn het zat

Een aantal regionale kranten gaat misschien staken.

Ze zijn tegen de forse bezuinigingsplannen van uitgever Wegener en diens grootaandeelhouder Mecom.

De redactie van het Brabants Dagblad vergadert over mogelijke stakingen. Foto Merlin Daleman Journalisten van Wegener in actie Den Bosch, 2 juli. Redacteuren van de regionale kranten van uitgever Wegener kwamen vanmiddag in Den Bosch bijeen om acties voor te bereiden. De Britse eigenaar van Wegener, Mecom, wil 35 miljoen euro bezuinigen en 400 banen schrappen, omdat oplages en advertentie-inkomsten dalen. Volgens de journalisten zijn hogere winstdoelstellingen de belangrijkste drijfveer. Als de sanering niet vóór dinsdag van tafel is, zullen het Brabants Dagblad en De Gelderlander volgende week een dag niet verschijnen. Foto Merlin Daleman Wegener: pagina 15 NEDERLAND, DEN BOSCH, 02-07-08 Openluchtvergadering Brabants Dagblad. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Killing fields of Mecom staat in grote letters op het kantoor van het Brabants Dagblad in Den Bosch. De boodschap: de Britse eigenaar Mecom richt een slachting aan bij deze en de andere regionale kranten van uitgeverij Wegener. Het Nederlandse bedrijf, sinds vorig najaar eigendom van de Britten, moet fors bezuinigen.

Wegener kondigde vorige week een reorganisatie aan die 35 miljoen euro moet besparen, maar bovendien vierhonderd arbeidsplaatsen gaat kosten. De redacties van de kranten, in Zuid- en Oost-Nederland, pikken het niet langer. Zij zeggen dat zij niet willen bezuinigen om Mecom aan een hoger rendement te helpen. Ze eisen juist investeringen in de regionale journalistiek en een journalistieke visie op de lange termijn.

Bij de Wegener-kranten wordt al jaren bezuinigd. Eerst door Wegener en sinds het najaar van 2007 door de nieuwe eigenaar Mecom. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten vindt dat de situatie bij Wegener lijkt op die bij PCM Uitgevers ten tijde van Apax. Deze Britse investeringsmaatschappij plukte de uitgever van onder meer nrc.next nagenoeg kaal. Visch: „De reorganisaties bij Wegener gaan ten koste van de regionale journalistiek”, zegt Marc Visch van de vakbond.

Mecom-eigenaar David Montgomery zegt juist heilig te geloven in regionale dagbladen. Naast Wegener bezit Mecom regiokranten in Limburg (Dagblad De Limburger, Limburgs Dagblad), Denemarken, Duitsland en Noorwegen. Ook is Mecom (via Wegener) minderheidsaandeelhouder in het AD. PCM Uitgevers bezit de meerderheid in het AD.

Bij al zijn titels eist Mecom hogere rendementen dan de dagbladen gewend waren te halen. Volgens Montgomery moeten kranten slanker en slagvaardiger worden om zich in te dekken tegen veranderende marktomstandigheden. De advertentie-inkomsten dalen, evenals de oplages. Montgomery wil dat redacteuren meer energie steken in de websites van de kranten en dat zij samenwerken met advertentie- en marketingafdelingen aan commercieel interessante bijlagen. Meer omzet moet komen uit de verkoop van producten als boeken, dvd’s en reizen aan abonnees.

Redacteuren van het Brabants Dagblad vinden het onbegrijpelijk dat Montgomery enerzijds wil dat redacties uitblinken in regiojournalistiek, ook voor internet, en anderzijds wil snijden in redacties. Gisteren hebben de redacties van De Gelderlander in Nijmegen, Brabants Dagblad in Den Bosch en De Stentor in Apeldoorn vergaderd over de bezuinigingen en eventuele stakingen. De redactie van BN/De Stem vergadert vandaag.

Gisteren spraken de drie krantenredacties zich uit voor acties: als de reorganisatie niet wordt geschrapt zal de krant een dag niet uitkomen. „Dat is voor de eerste keer in het bestaan van de krant”, zegt Ron Lodewijks, voorzitter van de redactieraad van het Brabants Dagblad. Wanneer een eventuele staking plaatsvindt is nog onduidelijk.

De hoofdredacties van de Wegener-kranten vergaderden gisteren in Apeldoorn met de raad van bestuur van Wegener. Annemieke Besseling, hoofdredacteur van het Brabants Dagblad noemt het „helemaal niet verstandig” dat de redactie dreigt met een staking. „Het plan voor de reorganisatie heeft ook goede onderdelen. De grote holding in Apeldoorn wordt bijvoorbeeld afgeslankt.”

„Eigenlijk willen wij helemaal niet staken”, zegt Ron Lodewijks na afloop van de protestvergadering. „Maar we kunnen niet anders meer. Er is sprake van een afbraakbeleid. Men investeert niet. Het gaat alleen maar om het opkrikken van de winstcijfers. Maar op deze manier gaat een prachtig krantenbedrijf kapot.”

Hoe nu verder? In ieder geval niet zoals het AD, zegt iemand van het Brabants Dagblad. De formule van die krant is voor de redacteur een schrikbeeld. „Die krant scheidt het landelijke en regionale nieuws in twee katernen. Wij hanteren juist een sandwichformule: wij vertalen het nieuws naar ons gebied en onze lezers. Dat is bij uitstek een taak van een regionale krant.”

Lees ook Opinie, pagina 16: ‘Red lokale media van ondergang’

    • Jan Benjamin