Commotie over kilometerheffing

Den Haag. PvdA en CDA zijn onaangenaam verrast over de manier waarop de kilometerheffing zal worden ingevoerd. Zij willen zo snel mogelijk opheldering van minister Eurlings (Verkeer, CDA) en staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) over het plan voor een nieuwe provinciale belasting van circa 1 miljard euro. Burgers was beloofd dat ze door de kilometerheffing minder voor het gebruik van hun auto zouden gaan betalen. Bij de introductie van de kilometerheffing worden circa 7 miljard euro aan autobelastingen, waaronder de motorrijtuigenbelasting en de aanschafbelasting BPM, vervangen door een heffing die afhankelijk is van rijduur, plaats en milieuvriendelijkheid van de auto. Staatssecretaris De Jager zei gisteren dat hij straks 5 miljard euro aan opbrengsten verwacht uit het rekeningrijden. Het plan zou betekenen dat autoloze burgers een extra belasting krijgen.