Chinese sportsterren geven gul

365px_Zheng_Jie_2007_Australian_Open_R1_1.jpgDe Olympische koorts begint  hier hoog op te lopen. En daar dragen de prestaties van tennister Zheng Jie op Wimbledon zeker aan bij.

Haar verrichtingen worden door iedereen via de televisie gevolgd. Men is er van overtuigd dat zij zo goed speelt, omdat ze  veel meer druk voelt om straks op de Spelen te presteren dan nu op Wimbledon.

Haar populariteit is vandaag nog verder gestegen omdat ze heeft verklaard dat ze ongeveer 240.000 euro van haar prijzengeld zal afstaan aan de slachtoffers van de aardbevingsramp in Sichuan, haar geboortestreek.

Niet alleen Zheng tastte overigens  in de buidel. Ook megaster Yao Ming doneerde 1,2 miljoen euro  en richtte zelfs een aparte stichting voor de kinderen van de  aardbevingsramp op.

Onlangs was ik bij een persconferentie van voormalige wereldkampioenen die een bezoek hadden gebracht aan de aardbevingsslachtoffertjes. Shorttrackster Yang Yang, schaakkampioene Xie Jun en tafeltennisster Deng Yaping deelden  hun ervaringen met de pers.

,,Wij weten wat  het is om moeilijkheden te overkomen in ons leven. We hebben sportattributen uitgedeeld en met hun gesport. Daardoor konden ze hun leed even vergeten,” zei Deng Yaping tegenover  de pers.

Sportsterren  zijn  in de aanloop naar de Spelen populairder dan welke film-of popster dan ook. Zo wordt de  Forbes-top 100, tot stand gekomen op basis van jaarinkomen en sociale  status, aangevoerd door Yao Ming met een jaarinkomen van 30 miljoen euro. Hij wordt  gevolgd door Liu Xiang, Kung  Fu-ster Li  Lianjie en filmster Zhang Ziyi. In totaal staan er dertien sportmannen en zes sportvrouwen in de celebrity-top honderd.

2568687049_a1bfa43183_o-1_1.jpg

    • Bettine Vriesekoop