Amerikanen breken weer zwemrecords, Phelps snel op 100 vrij

OMAHA. Ook op de derde dag van de Amerikaanse zwemkampioenschappen in Omaha, tevens het kwalificatietoernooi voor Peking 2008, zijn er wereldrecords gebroken. Op de 100 meter rugslag werd zowel bij de mannen als bij de vrouwen een betere toptijd geklokt. Wereldkampioen en olympisch titelhouder Aaron Peirsol verbeterde in Nebraska zijn eigen wereldrecordtijd, tot 52,89. Daarmee was hij 0,09 seconde sneller dan vorig jaar bij de WK in Melbourne. Bij de vrouwen dook Natalie Coughlin als eerste vrouw op de 100 meter rugslag onder de grens van 59 seconden. De 25-jarige Amerikaanse tikte aan in 58,97. Dat was 0,06 seconde beter dan haar prestatie een dag eerder. Het aantal wereldrecords bij de trials staat na drie dagen op zes. Michael Phelps legde de 100 meter vrije slag voor het eerst in zijn rijke carrière binnen de 48 seconden af. De allrounder tikte gisteren in de series aan na 47,92. Zijn persoonlijk record stond op 48,41. Garret Weber-Gale was in een andere heat nog sneller: 47,78. Hij weet nu alleen de Franse wereldrecordhouder Alain Bernard (47,50) en de Australiër Eamon Sullivan (47,52) nog voor zich. Pieter van den Hoogenband was acht jaar geleden op de Zomerspelen in Sydney de eerste die de 100 vrij binnen 48 tellen aflegde: 47,84.