Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

5 procent bij Landsbanki

Een IJslandse bank biedt 5 procent spaarrente, twee keer zoveel als de andere banken.

Waarom krijg je bij die bank wel zoveel rente, en bij de traditionele banken niet?

Op dag 1 openden 3.801 mensen een Icesave-spaarrekening. Nu, een maand later, zijn het er in totaal zo’n 25.000.

En al die spaarders komen af op de rente die Landsbanki geeft: 5 procent. De cijfers maakte de IJslandse bank gisteren bekend.

De spaarmarkt in Nederland begint steeds meer een vechtmarkt te worden. Omdat banken door de kredietcrisis steeds moeilijker geld kunnen ophalen van het bedrijfsleven zijn zij voor hun liquiditeit in steeds grotere mate aangewezen op particulieren. Nederlandse banken doen dat met rentepercentages van 2,5, maximaal 3 procent. Icesave biedt bijna het dubbele.

Hoe kan het dat u 5 procent biedt terwijl ‘gevestigde’ banken, zoals uw oude werkgever ABN Amro, maar 2,5 bieden?

Martijn Hohman, algemeen directeur van Landsbanki Nederland: „We hebben een zeer innovatief bedrijf opgebouwd. Ons voordeel was dat we echt vanaf een wit papier konden gaan tekenen, dus geen last hadden van bestaande oude structuren. Dat is een verademing. We hebben gekozen voor een volledige online bank, dus we hebben geen kantoren. En ons callcenter zit op dezelfde vloer als het management. Zo kunnen we heel snel inspelen op problemen of vragen die bij de klanten leven.”

U bent onder de naam Icesave al twee jaar actief in Groot-Brittannië. Daar biedt u zelfs 6,05 procent rente aan spaarders. Waarom doet u dat hier niet?

„Dat heeft te maken met de waardering van het Britse pond. De rente drukt een bepaalde verwachtingswaarde uit van een valuta, en in dit geval maakt dat het voor ons mogelijk om daar 6,05 procent te bieden. De rente die de Bank of England berekent ligt ook boven die van de eurozone.”

U biedt nu 5 procent, maar de garantie is dat u minimaal 0,25 procentpunt boven de rente van de ECB zult blijven. Die rente staat nu op 4 procent. Gaat de rente van Icesave dus snel omlaag?

„Nee, dit is absoluut niet bedoeld als lokkertje. We garanderen inderdaad altijd minimaal 25 basispunten boven het ECB-tarief te zullen betalen, maar als het hoger kan, zullen we het doen.”

Banken uit IJsland hebben momenteel niet echt een goede naam in Europa. De IJslandse economie staat er slecht voor, de inflatie is enorm hoog. Kunnen we u wel vertrouwen?

„Er is inderdaad veel narigheid over de IJslandse economie uitgestort. Maar de weg naar boven is weer gevonden. En vergeet niet dat IJslandse banken het over het algemeen goed doen. Ze hebben allemaal een tier-1-ratio [de verhouding tussen het eigen vermogen en de beleggingen, red.] van boven de 10 procent. Wat Landsbanki betreft hebben we in de kredietcrisis nog geen afschrijving hoeven doen, simpelweg omdat we niet in de hypotheekobligaties zitten. We hebben een gezonde balans, met 9 miljard euro aan liquiditeit op een balanstotaal van 32 miljard euro. De winst in het eerste kwartaal bedroeg 27 procent meer dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor. Daar zouden veel andere banken het voor doen.”

Wat zijn de ambities van Landsbanki in Europa?

„We hopen, na Groot-Brittannië en Nederland, eind dit jaar in een derde land te beginnen. Maar het gaat ons niet om snelheid en agressiviteit, maar om een vaste groep loyale klanten waarmee we een langjarige relatie kunnen opbouwen.”