Zestienjarige alleskunner

cd pop Gabriella Cilmi: Lessons To Be Learned Universal ***--

cd pop

Gabriella Cilmi: Lessons To Be Learned Universal

De Australische zangeres Gabriella Cilmi is zestien jaar en kan alles. Ze zingt wervelende soulstampers (Save The Lies), nostalgisch huppelliedjes als Sweet About Me, en rock in Echo Beach. Op Lessons To Be Learned, haar debuut-cd, springt Cilmi heen en weer van de discotheek in 2008, naar de nostalgische geluiden van girl-groups uit de jaren zestig, en weer terug naar een uitgelaten schoolfeest. Toch komt haar veelkleurige stem het best tot zijn recht bij de nummers die zwemen naar de stijl en het geluid van Dusty Springfield. Met trillende violen en metalige echo op de stem, werd geprobeerd om, net als bij Duffy, die muziek te reconstrueren. In die drie liedjes, waaronder Sweet About Me en Sanctuary, valt op hoe prachtig beheerst Cilmi de gebarsten emoties doseert. In gladgestreken composities als Got No Place To Go of Save The Lies, klinkt ze scheller. Een aantal nummers van de inmiddels in Engeland wonende Cilmi werd geschreven door Miranda Cooper, bekend van hitsucces met Sugababes en Girls Aloud. Helaas probeerde Cooper iedereen te vriend te houden en werd het wat te veel voor elk wat wils.

    • Hester Carvalho