Wereldrecords voor zwemmers Amerika

Ook op de derde dag van de Amerikaanse zwemkampioenschappen in Omaha, tevens het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in augustus van dit jaar, zijn opnieuw wereldrecords gebroken. Op de 100 meter rugslag werd zowel bij de mannen als bij de vrouwen een nieuwe toptijd geklokt. In beide gevallen was de oude recordhouder ook de nieuwe.

Wereldkampioen en olympisch titelhouder Aaron Peirsol scherpte vannacht in Nebraska zijn eigen wereldrecordtijd aan tot 52,89. Daarmee was hij 0,09 seconde sneller dan op 27 maart vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Melbourne. Tijdens het olympisch toernooi van Athene 2004 won Peirsol nog goud in 54,06.

Bij de vrouwen dook Natalie Coughlin als eerste vrouw op de 100 meter rugslag onder de magische grens van 59 seconden. De 25-jarige Amerikaanse tikte aan in 58,97. Dat was 0,06 seconde beter dan haar prestatie een dag eerder. Maandag had Coughlin nog 59,03 seconden nodig. Twee minuten daarvoor had landgenote Hayley McGregory met 59,15 het oude record (59,21), dat sinds februari ook op naam stond van Coughlin, al verbeterd.

Het aantal aangescherpte wereldrecords bij de zogenoemde US trials staat na drie dagen daardoor op zes. (ANP)