‘VS laten eis aan Irak vallen’

De Verenigde Staten hebben hun eis laten vallen dat de bijna 100.000 Amerikaanse beveiligers en ander civiel personeel in Irak immuniteit voor vervolging krijgen onder een nieuw verdrag dat de Amerikaanse aanwezigheid in Irak na 2008 regelt. Dat heeft de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, gisteren meegedeeld. De status van civiele contractanten was een belangrijk punt van conflict in de onderhandelingen .

Zebari zei dit nadat hij verslag had uitgebracht over de gesprekken tijdens een besloten zitting van het Iraakse parlement. De Amerikaanse ambassade wilde niet reageren op de „inhoud van lopende onderhandelingen”.

De voorwaarden die de lange-termijnaanwezigheid van het Amerikaanse leger en zijn hulptroepen begeleiden moeten deze maand in een veiligheidsverdrag zijn geregeld, zo hebben de Amerikaanse president Bush en de Iraakse premier -Maliki in november afgesproken. In het verdrag moeten onder andere ook de controle van het Iraakse luchtruim, de aanwezigheid van bases en het tijdschema voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen worden geregeld. 31 december loopt de resolutie van de VN-Veiligheidsraad af die nu de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Irak regelt.

Verscheidene incidenten hebben de reputatie van de civiele beveiligers en hun werkgevers, met name Blackwater, ernstig geschaad onder de Iraakse bevolking. In september 2007 openden agenten van Blackwater die een diplomatiek konvooi begeleidden, midden in de stad het vuur op omstanders, waarbij 17 burgers de dood vonden. Volgens een Iraaks onderzoek was er geen voorafgaande provocatie. Blackwater is ook beschuldigd van belastingfraude, en wapenhandel. Niettemin heeft het leger zijn contract met Blackwater verlengd. (AFP)