VN openen kantoor in Uruzgan

De hulporganisatie van de Verenigde Naties in Afghanistan (UNAMA) opent een kantoor in Uruzgan. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.

Al vanaf eind 2006 probeert Nederland de VN te bewegen zich te vestigen in Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan. UNAMA vond het tot nu toe te onveilig in deze provincie om medewerkers te sturen. Opening van het nieuwe kantoor wordt verwacht in oktober.

Naast de nieuwe vestiging in Uruzgan heeft de UNAMA zeventien andere kantoren in Afghanistan. Met de komst van UNAMA naar Uruzgan denken de VN de gemeenschap beter te kunnen helpen op het gebied van mensenrechten, humanitaire hulp en wederopbouw van de overheid .

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) zei dat de aankondiging van de VN laat zien dat „vooruitgang is geboekt en dat de stabiliteit toeneemt in de provincie”.

Minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) zei vanochtend in de Tweede Kamer dat de situatie in Uruzgan „langzaam aan het verbeteren is, maar ik wil het zeker niet mooier voorstellen dan het is.” De opbouw van het Afghaanse leger noemde de bewindsman „een succesverhaal”. Van Middelkoop zei dat 95 procent van de patrouilles inmiddels samen met het Afghaanse leger wordt uitgevoerd. „Nederlandse militairen zijn bijna niet meer los verkrijgbaar.”