Verleden, heden en zelfs een tipje van de toekomst

cd van de week Diverse artiesten: Steppas’ Delight Soul Jazz, Munich *****

cd van de week

Diverse artiesten: Steppas’ Delight

Soul Jazz, Munich

Al bij de stormachtige opkomst van dubstep, zo’n twee jaar geleden, was duidelijk dat dit in Zuid-Londen gewortelde genre niet meteen trance, techno en house zou verdringen van de wereldwijde dansvloeren. Maar in de donkere klankwereld van dubstep gebeurt nog steeds veel spannends, blijkt uit deze ijzersterke dubbele verzamelaar op het prachtige platenlabel Soul Jazz. Verleden, heden en zowaar een tipje van de toekomst komen aan bod in een rijke bloemlezing die toch niet overdreven dubbelt met wat de geïnteresseerde fan al in huis heeft. Uncle Sam haalt nadrukkelijk de oude banden met reggae aan en in de recente nummers van Silkie, Martyn en Geiom horen we een voorzichtige terugkeer naar het springerige geluid van de 2-step (anderhalve trend vóór de dubstep) – maar dan kaler, aangrijpender. De percussieslagregens in Shackletons klassieke Blood On My Hands, de haast industriële beat van Genesis van Goth Trad (een Japanner!), verscheidene ijzige technoklankkleuren en de avontuurlijke architectuur van veteraan The Bug getuigen van de brede, vruchtbare evolutie van het genre. Vanwege het belangrijkste element, de aardbolschuddende, gelaagde bassen, dient dubstep eigenlijk uit een forse installatie gehoord te worden. Zoals vrijdag in de Amsterdamse Melkweg, waar onder meer Loefah, Mala en Coki op het 5 Days Off-festival in actie komen.

Deze cd is in z’n geheel te beluisteren op nrcnext.nl

    • Jacob Haagsma