Verkiezingen in Mongolië lopen uit op geweld

In de Mongoolse hoofdstad Ulan Bator zijn gistermiddag bij rellen vijf mensen omgekomen, driehonderd mensen raakten gewond. De rellen volgden op een mededeling van de oppositie dat bij de parlementsverkiezingen van zondag zou zijn gefraudeerd. President Nambaryn Enkhbayar heeft voor vier dagen de noodtoestand uitgeroepen.

Volgens de minister van Justitie zijn zeshonderd mensen opgepakt. De president heeft een onderzoek aangekondigd naar de fraude die volgens de Democratische Partij gepleegd zou zijn in twee kiesdistricten in Ulan Bator.

Demonstranten staken in Ulan Bator het kantoor van de regeringspartij MPRP, de voormalige communistische partij, in brand en vielen het pand van de Kiescommissie aan. Volgens Tjalling Halbertsma, die tot 2006 als adviseur voor de huidige president van Mongolië werkte, is bovendien brand gesticht in het nationaal museum en zijn schilderijen gestolen. Ook zijn volgens Halbertsma winkels in het centrum van de stad geplunderd. „Het is nu rustig in Ulan Bator en mensen gaan gewoon naar hun werk.”

„De Democratische Partij heeft nog geen concrete aanwijzingen gegeven voor de fraude, maar volgens internationale waarnemers zijn de verkiezingen over het algemeen vrij en eerlijk verlopen. Het is goed dat er nu een onderzoek komt”, zegt Halbertsma.

De officiële verkiezingsuitslag moet uiterlijk voor 10 juli door de centrale Kiescommissie bekend worden gemaakt. Naar verwachting pakt de uitslag slecht uit voor de Democratische Partij. Halbertsma: „Formeel is er nog niets bekend, maar de regeringspartij MPRP rekent op 45 van de in totaal 76 parlementszetels. De Democratische Partij komt naar verwachting uit op 24 zetels en verliest daarmee meer dan tien van de huidige zetels.”

De Democratische Partij, die nu nog bijna de helft van de parlementszetels in handen heeft, leidde vanaf 2004 twee jaar lang een brede coalitieregering waarin ook de MPRP zat. Toen in 2006 de regering viel, heeft de MPRP samen met de kleine partij Wil van het Volk een kabinet geformeerd dat de regeringstermijn tot de huidige verkiezingen vol heeft gemaakt.