UBS maakt schoon schip

De nieuwe president-commissaris van de Zwitserse bank UBS is snel in actie gekomen om de rommel die zijn voorganger had achtergelaten op te ruimen. Peter Kurer, die eerder de positie van algemeen raadsman bekleedde, had beloofd de onbevredigende ondernemingsstructuur die door Marcel Ospel in het leven was geroepen, te ontmantelen. Hij is die belofte nagekomen.

Ospel had alle macht bij UBS geconcentreerd in het goed beschutte kantoor van de president-commissaris – een derde managementniveau, naast de raad van commissarissen en het uitvoerend bestuur. Zijn ferme greep op de strategie en het risicobeleid heeft geleid tot rampzalige verliezen en een ineenstorting van de aandelenkoers. Kurer heeft deze overbodige managementlaag opgedoekt en de macht herverdeeld over de rest van het bestuur.

UBS neemt ook afscheid van vier commissarissen van het oude regime, van wie drie financiële expertise ontbeerden. De bank wil hen vervangen door mensen met een achtergrond in de wereld van banken, financiën en het beheren van risico’s. Dat zou een beter samengestelde raad van commissarissen moeten opleveren, met elf onafhankelijke leden.

Kurer had kunnen overwegen de herstructurering aan te grijpen om de raad te verkleinen. Maar een kleiner aantal commissarissen zou misschien niet goed zijn samengegaan met zijn verstandige voornemen om commissarissen in niet meer dan twee commissies zitting te laten nemen.

Er zijn ook andere welkome veranderingen. Sergio Marchionne, de topman van Fiat, zal als hoogstgeplaatste onafhankelijke commissaris optreden als spreekbuis voor bezorgde aandeelhouders. Andere bevoegdheden, die voorheen door Ospel en zijn consiglieri werden gemonopoliseerd, zijn nu adequaat verdeeld. Er komt een nieuwe commissie die toezicht moet houden op de portefeuillerisico’s van UBS, en nog een om twee maal per jaar de concernstrategie door te lichten. De commissie voor het ondernemingsbestuur en benoemingen heeft een nieuwe opdracht gekregen en moet zich buigen over de planning van de opvolging. De commissie voor werknemers en salarissen moet een nieuw bonussysteem ontwerpen.

Dit alles zal Kurer helpen UBS weer op koers te krijgen. Maar hij zal ook worden geconfronteerd met het vierde achtereenvolgende kwartaalverlies, ditmaal misschien wel 4 miljard Zwitserse frank (2,5 miljard euro), aldus analisten. De vermogensbeheerdivisie heeft te kampen met kapitaaluitstroom, een belastingontduikingsonderzoek in de VS wint aan vaart, en er dreigen rechtszaken in verband met de subprimecrisis. Het zal nog veel moeite kosten de vloek van Ospel te wissen.

Jeffrey Goldfarb

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Jeffrey Goldfarb