Twee jaar schorsing Rasmussen wegens ontlopen controles

MONTE CARLO. De Deense wielrenner Michael Rasmussen is voor twee jaar geschorst vanwege het ontlopen van drie out-of-competition dopingcontroles voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk van 2007. Dat heeft de wielerbond van Monaco gisteren bepaald. Rasmussen leek vorig jaar in dienst van de Rabobank de Ronde van Frankrijk te gaan winnen, maar werd door de directie van de ploeg uit de Tour gehaald toen bleek dat hij had gelogen over zijn verblijfplaatsen in de voorbereiding. De Deen reed op een Monegaskische licentie, daarom moest de wielerbond van dat land de strafmaat bepalen. Rasmussen kan tegen het besluit in beroep gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS en heeft die stap eerder al aangekondigd.

Volgens de renner is een straf voor het drie keer missen van een dopingcontrole niet terecht, omdat twee controles werden uitgevoerd namens de Deense wielerbond en één namens de internationale wielrenunie UCI. De straf gaat vermoedelijk in met terugwerkende kracht op 25 juli 2007, de dag dat hij uit de Ronde van Frankrijk verdween.

Vandaag volgt in Utrecht de uitspraak van de rechter in de zaak die Rasmussen heeft aangespannen tegen zijn voormalig werkgever Rabobank. De Deen meent onterecht ontslagen te zijn, omdat de ploegleiding op de hoogte zou zijn geweest van zijn misleiding van de dopinginstanties. Hij eist een schadevergoeding van ruim vijf miljoen euro.