Tussen muzikale somberte en de zon

Klassiek Robeco zomerconcert. Leonidas Kavakos (viool), Enrico Pace (piano). Werken van Beethoven, Sjostakovitsj, Strauss. Gehoord: 1/7 Concertgebouw, Amsterdam.

Eigenlijk stond Maxim Vengerov als eerste grote violist aangekondigd op de agenda van de Robeco-serie. Maar door zijn nog steeds niet genezen schouderblessure moest Vengerov, die sinds kort ook als dirigent optreedt en op 23 juni met succes het Mariinsky Theatre Orchestra in Petersburg dirigeerde, verstek laten gaan. In zijn plaats kwam de Griekse violist Leonidas Kavakos, die samen met de Italiaanse pianist Enrico Pace een gouden duo vormde.

Speels en onstuimig voerden Kavakos en Pace levendige dialogen in het Allegro con spirito uit de Sonate in Es, op. 12 nr. 3 van Beethoven. Het Adagio con molt’espressione kreeg de lading van een intiem gebed dat teder opbloeide uit weidse spanningsbogen, waarna beide heren zich met aanstekelijk enthousiasme op de contrastrijke materie van het Rondo stortten.

Met de ijzingwekkende stilte als uitgangspunt sponnen Kavakos en Pace de macabere thematiek van het Andante uit Sjostakovitsj’ Sonate, op. 134 uit tot een fascinerend web van beklemmende emoties, waaruit geen ontsnapping mogelijk was. In een zaal vol argeloos zomerpubliek nam het gekuch en geritsel toe, terwijl een enkeling zelfs spelletjes op zijn mobieltje ging doen. Waanzin, passie en razernij karakteriseerden het felle Allegretto, en in het duistere Largo loosden Kavakos en Pace elkaar behendig door kolkende klankmassa’s.

Een deel van de toehoorders hield het voor gezien, en verruilde muzikale somberte voor de avondzon. Wie bleef kon genieten van een grandioze uitvoering van de weerbarstige Sonate in Es, op. 18 van Richard Strauss, waarin Kavakos schitterde met zijn kleurrijke toonvorming en originele fraseringen, terwijl de inventieve Pace opereerde als muzikale dynamo.

Andere vioolevenementen in de Robeco-serie zijn het minifestival van Liza Ferschtman (8/7, 12/7, 25/7 en 13/8), en de concerten van Lisa Batiashvilli (10/7), Julian Rachlin (15/8), Janine Jansen (24/8, 25/8) en Nikolaj Znaider (30/8).

    • Wenneke Savenije