Televisie Voorkeur

In de nieuwe reportageserie Factor Giel onderwerpt dj en presentator Giel Beelen zich aan een aantal ongewone experimenten. In de eerste aflevering gaat hij met Georgina Verbaan in een auto kopje onder, wordt hij opgesloten in een vrieskist en krijgt hij klappen van bokser Don Diego Poeder. Ned.3, 21.55-22.30u.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over kinderen met het syndroom van Down en het volgen van regulier onderwijs. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Terugblik, aan de vooravond van het zomerreces, op de opkomst van het populisme. Het afgelopen parlementaire jaar werd volgens deskundigen gedomineerd door populistische partijen. Stemmentrekker Verdonk stapte uit de VVD en richtte haar eigen beweging op, die in de peilingen gegroeid is tot de derde partij van Nederland. Geert Wilders hield heel Nederland in de greep met zijn film Fitna en kan blijven rekenen op een stabiele aanhang van tien zetels. Samen met de SP vormen ze nu een virtueel blok van 50 zetels en zijn daarmee een bedreiging voor de positie van gevestigde partijen als PvdA, VVD en CDA. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. Gesprek met Leon de Winter over zijn nieuwe boek Het recht op terugkeer, en waarom hij nu definitief Nederland gaat verlaten. Tevens verslag van de aandacht van de Tweede Kamer voor de arbeidsplannen van de commissie-Bakker en voor het debat over de embryoselectie. Ned. 2, 22.45-23.20u.

documentaire

An ox for a baby. Nederlandse documentaire van Ayfer Ergün over een jonge Ethiopische vrouw die door een zwangerschap op veel te jonge leeftijd een stigmatiserende fistelaandoening heeft: een opening tussen blaas en vagina die incontinentie veroorzaakt. Duizenden andere vrouwen in Ethiopië zijn het slachtoffer van een eeuwenoude traditie die meisjes dwingt op kinderleeftijd te trouwen. De documentaire volgt de vrouw die in het Fistel Hospitaal van Catherine Hamlin zal worden geopereerd. Dr. Hamlin wijdt sinds 1974 haar hele leven aan het herstellen van fistels, zodat jonge vrouwen weer een normaal leven kunnen leiden. Om de operatie te kunnen betalen, verkoopt haar man zijn os. Canvas, 22.40-23.35u.

Informatief

Zwarte Hand: Vlotte veertiger. Eerste deel van een zesdelige serie reportages waarin mensen elkaar helpen met kleine problemen of ergernissen. Symbool is een zwarte hand die mensen een zetje in de rug geeft. Yvon vindt maar niet de ware. Ze zoekt een leuke donkere man. Yvon is door haar vrienden aangemeld om op een ‘ludieke’ manier op zoek te gaan naar deze droomman, tijdens een tochtje door Amsterdam. Ned.3, 19.50-20.15u.

Klootwijk aan zee. Hoogtepunten van het vorige seizoen uit het consumentenprogramma over vis als aanloop van een nieuwe serie die volgende week begint. Ned.2, 20.50-21.25u.

Tribal wives. Derde deel van een zesdelige serie over zes ‘westerse’ vrouwen die elk een maand bij verschillende stammen gaan wonen om eens anders aan te kijken tegen de spanningen van het westerse leven: carrière, huishouden en familie. De 28-jarige Schotse ex-stewardess Lana Inglis, bekeerd alcoholiste, brengt een maand door bij de Afar in Ethiopië, een beruchte stam. BBC 2, 22.00-23.00u.

Café de liefde. Zoektocht naar verhalen over de liefde. Aflevering 1 van een zesdelige reeks: Crisis in de liefde? Er komen steeds meer singles en de houdbaarheidsduur van relaties lijkt almaar korter te worden. Heeft de langlopende relatie z'n beste tijd gehad? Zie ook pagina 18. Ned.2, 22.50-23.40u.

amusement

Mike Boddé: Het land. Registratie van cabaretvoorstelling uit 2003. Mike Boddé vertelt waar en hoe hij de fijne kneepjes van het theatervak heeft geleerd en neemt zijn publiek mee op een muzikale rondreis door Amerika. Herh. 19-11-2005.

Andermans veren. Fragmenten uit de wereld van cabaret, theater en televisie. Lachwekkend, ontroerend, bekend én onbekend met deze keer als thema: vogels. In het Nederlandse cabaret is enorm veel over vogels geschreven. Met fragmenten van o.a. Jiskefet, Hans Teeuwen, Herman Finkers en Freek de Jonge. Ellen Evers is te gast. Ned.2, 21.25-22.00u.

Room 101. Paul Merton praat met televisiepresentatrice Sara Cox over dingen die zij het liefst uit de wereld zou willen bannen, zoals het willekeurig afsteken van vuurwerk en negentienjarige meisjes. BBC 2, 23.00-23.30u.

sport

Tennis: Wimbledon. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden van het grastoernooi onder meer in Today at Wimbledon, BBC 2, 21.00-22.00u., in Wimbledon update, Net 5, 23.25-0.25u., en bij Sporza: Wimbledon 2008, Canvas, 23.35-0.20u. Morgen live verslag op Net 5, 13.00-18.15u., BBC 2, 14.00-16.25u. en BBC 1, 14.45-19.00u.