Spionagechef pleit ex-president Peru vrij

Lima. De Peruaanse ex-president Alberto Fujimori is door zijn voormalige rechterhand en spionagechef Vladimiro Montesinos vrijgepleit van betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen, waarvoor hij sinds eind vorig jaar in Peru terechtstaat. De ex-president zou in 1991 en 1992 verantwoordelijk zijn geweest voor twee bloedbaden, die werden aangericht door een paramilitair doodseskader dat actief was in Fujimori`s oorlog tegen de maoïstische guerrillabeweging Lichtend Pad. Militaire leiders bekenden eerder dat de eskaders handelden in opdracht van Fujimori en Montesinos. Maar de spionagechef ontkende dit. Fujimori vluchtte in 2000 naar zijn moederland Japan. In 2006 keerde hij terug uit ballingschap, maar werd gearresteerd in Chili, dat hem uitleverde.