Politica klaagt VS aan om gegevens

Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) heeft bij de rechtbank in Washington DC een aanklacht ingediend tegen de Verenigde Staten, omdat ze duidelijkheid wil over de vraag welke informatie over haar is verzameld door de Amerikaanse autoriteiten.

„Als ik de VS inreis word ik extra gecontroleerd ten opzichte van andere buitenlandse reizigers. Ik wil weten waarom ik er steeds word uitgehaald, waar ik op word gecontroleerd en of ik eventueel op een lijst sta”, aldus In ’t Veld.

Negen maanden geleden heeft de Europarlementariër inzage gevraagd in haar dossiers, op basis van de Freedom of Information Act, de Amerikaanse Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Een aantal ministeries heeft In ’t Veld gezegd niets te hebben, andere hebben niet geantwoord. „Van een aantal registers is dat merkwaardig, want daarin worden alle reizigers geregistreerd. Via de rechter wil ik nu afdwingen dat ik een antwoord krijg. Eergisteravond heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid een brief aan mijn advocaat gestuurd dat er bij nader inzien toch wel wat is. Al verwacht ik niet dat mijn dossier heel spannend is.”

Waar het In ’t Veld om gaat is aan te tonen hoe ondoorzichtig de procedure is voor gewone burgers. De VS en de EU onderhandelen al anderhalf jaar lang onofficieel over de bescherming van persoonsgegevens, onder andere bij vlucht- en bankgegevens. Onduidelijk is welke gegevens worden bewaard. In ’t Veld: „Ik ben een meer dan gemiddeld geïnformeerde burger. Als het voor mij al zo moeilijk is om inzicht te krijgen in mijn gegevens, kun je nagaan hoe moeilijk het is voor een gemiddelde burger. De fundamentale vraag is welke positie de burger heeft ten opzichte van de overheid.”

De VS en de EU staan op het punt een overeenkomst te sluiten over de bescherming van persoonsgegevens. De partijen zijn het over veel dingen eens, behalve over de procedure die Europeanen kunnen volgen als er iets fout gaat, als ze bijvoorbeeld worden vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij terroristische plannen, een inreisverbod krijgen, of wanneer hun rekening wordt bevroren. Volgens In ‘t Veld is het „stom toeval” dat haar rechtszaak samenvalt met het akkoord dat de VS en de EU nu willen sluiten.