Ophef in Mexico over ‘marteltraining’ voor politieagent

In Mexico is gisteren ophef ontstaan over twee video’s waarop een politie-eenheid in de stad León getraind lijkt te worden in marteltechnieken.

Een video, die door de lokale krant El Heraldo de León werd onthuld, toont hoe een agent door collega’s met zijn hoofd in een gat in de grond wordt geduwd. Ze zeggen dat dit gevuld is met ratten en uitwerpselen en gieten bronwater in zijn neus. Tegelijkertijd wordt de ‘gemartelde’ gevraagd of hij „nu wel wil praten?”.

Op de andere video wordt een agent, die ogenschijnlijk het tempo van een lichamelijke oefening niet kon bijbenen en daardoor heeft moeten overgeven, gedwongen door zijn eigen braaksel te rollen. Een man in burgerkleding instrueert de ‘beul’ hierbij in het Engels met een zwaar Amerikaanse accent hoe hij zijn collega moet dwingen tot de zelfvernedering.

In heel Mexico vechten politie en leger een bloedige strijd uit met drugsbendes. De zwaarbewapende bendeleden martelen hun slachtoffers – onder wie ook vaak agenten – niet zelden alvorens ze te vermoorden. De lokale autoriteiten van León (een stad van 1,3 miljoen inwoners in de deelstaat Guanajuato) stelden in een reactie dan ook dat de elite-eenheid de training krijgt opdat de agenten zelf bestand zijn tegen eventuele marteling. „Voor als blijkt dat ze niet gaan hinkelen”, zei burgemeester Vicente Guerrero ironisch. Mensenrechtenorganisaties hebben een onderzoek geëist, ook vanwege de ‘Amerikaanse’ instructeur in de video.

De videobeelden zijn te zien via: nrc.nl/buitenland