Ontslag van Rasmussen was terecht

De Rabowielerploeg moet de Deen Michael Rasmussen een schadevergoeding van 665.000 euro betalen voor het ontslag van de renner tijdens de Tour van 2007. Dat heeft de rechter in Utrecht vandaag bepaald.

Volgens het Nederlandse arbeidsrecht moet ontslag op staande voet ‘onverwijld’ worden gegeven. Volgens de rechtbank was de leiding van de wielerploeg echter „al te lang op de hoogte” van de reden voor ontslag: het feit dat Rasmussen anti-dopingregels had overtreden door te liegen over zijn verblijfplaats vóór de Tour.

Rasmussen werd op 25 juli van het afgelopen jaar, kort nadat hij in de laatste Pyreneeënrit de Tour in zijn voordeel had beslist, uit de wedstrijd gehaald door Rabodirecteur Theo de Rooij en de dag daarop ontslagen. Directe aanleiding was een verklaring van ex-wielrenner Davide Cassani voor de Deense televisie, dat hij op 13 juni Rasmussen in de Italiaanse Dolomieten had ontmoet. De dag ervoor had de Deen nog tijdens een persconferentie verklaard dat hij in juni in Mexico was geweest.

Volgens de kantonrechter had de verklaring van Cassani „niet als verrassing” kunnen komen, aangezien de leiding van de Raboploeg al langer „wist, althans had kunnen weten”, dat Rasmussen anti-dopingregels overtrad. Volgens de rechtbank had de leiding van de Raboploeg een „niet of nauwelijks serieus te nemen controle op de naleving van antidopingmaatregelen (…) uitgeoefend.”

Rasmussen had 5,5 miljoen euro gevorderd van zijn voormalige werkgever. Aangezien het ontslag op staande voet volgens de rechtbank ‘onregelmatig’ is, kent de kantonrechter een deel van die vordering toe, 665.000 euro. Hij bestrijdt niet dat de Rabowielerploeg het recht had om Rasmussen te ontslaan.

Henri van der Aat, interim-directeur van de Rabobank Wielerploegen, reageerde opgelucht op de opspraak. „We zijn blij dat de rechter heeft bepaald dat Rasmussen terecht is ontslagen. Hij stelt alleen dat we het eerder hadden moeten doen. Dat is geheel in lijn met de uitkomsten van het rapport-Vogelzang.”

In een onderzoek in opdracht van Rabobank stelde Vogelzang in november 2007 vast dat Rasmussen niet had mogen starten in de Tour, op basis van de toen bij de directie van de wielerploeg bekende feiten. Van der Aat verklaarde na de eerste zitting van de Utrechtse rechtbank dat Rabobank met sponsoring van de wielerploeg zou stoppen wanneer zou blijken dat de ploegleiding van de leugens van Rasmussen op de hoogte was. „De rechter oordeelt nu niet dat de ploeg het wist. Hij zegt dat de ploeg het had kunnen weten. Dat is een belangrijke nuance.”