Onderzoek McAfee: 2.100 keer spam in dertig dagen

Rotterdam. Nonchalant omgaan met je e-mailadres trekt niet alleen spam aan, maar ook virussen en andere zogeheten malware. Niet-Engelstalige spam neemt toe en dat maakt het herkennen van spam lastiger dan vroeger. Deze conclusies trekt het Amerikaanse bedrijf McAfee, producent van virusscanners en spamfilters, uit een grootschalig experiment dat het bedrijf onlangs heeft uitgevoerd. Vijftig ”moedige vrijwilligers” kregen nieuwe laptops en e-mailadressen om dertig dagen zonder spamfilter te surfen. Het doel was te onderzoeken hoeveel spam zij zouden aantrekken en wat de gevolgen zouden zijn. De deelnemers kregen gemiddeld in dertig dagen bijna 2.100 spamberichten, zeventig per dag. De meeste spam ging over financiële diensten, zoals persoonlijke leningen. McAfee concludeert dat spam en cybercrime met elkaar zijn verbonden. Veel deelnemers ontvingen in een kort tijdsbestek een aantal phising-mails, berichten om persoonlijke informatie zoals bankgegevens te stelen. Wees voorzichtig en laat niet overal op het web je e-mailadres achter, waarschuwt McAfee.

Meer feiten, cijfers en tips op mcafeespamexperiment.com