NAVO ook betrokken bij offensief in Pakistan

Niet alleen het Pakistaanse leger, maar ook NAVO-militairen hebben dit weekeinde langs de grens met Afghanistan aanvallen uitgevoerd op rebellen. Bij de aanvallen met gevechtsvliegtuigen en helikopters zouden de afgelopen twee dagen in totaal zo’n zestig opstandelingen zijn gedood. Vorige week beschoten coalitietroepen al vanuit Afghanistan rebellen in Pakistan.

Het is niet duidelijk of de NAVO-troepen ook aanvallen hebben uitgevoerd op Pakistaans grondgebied. De aanvallen van NAVO-militairen op opstandelingen in het onherbergzame grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan lijken te zijn afgestemd met Islamabad, dat afgelopen weekeinde troepen het gebied in stuurde. De Pakistaanse regering brak zo met haar eerdere aanpak van de streng-islamitische opstandelingen in het gebied die gericht was op overleg. Maar nadat krijgsheren de bevolking openlijk hadden geterroriseerd, was ingrijpen volgens de Pakistaanse regering onvermijdelijk.

NAVO-helikopters hebben in de Afghaanse grensprovincie Khost meer dan dertig opstandelingen gedood. De aanval was gericht tegen een groep opstandelingen die waren gewapend met zware machinegeweren en raketwerpers. In de provincie Nimroz zouden NAVO-troepen zondag volgens lokale bestuurders 28 opstandelingen hebben gedood.

Het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan wordt door opstandelingen, Talibaan en Al-Qaeda-strijders gebruikt als uitvalsbasis voor acties tegen NAVO-troepen in Afghanistan. Bovendien zijn de grensstad Peshawar en de route via de nabije Khyberpas cruciaal voor de westerse troepen in Afghanistan. Begin juni dreigde Afghanistan desnoods zelf militairen te sturen naar het gebied. (AP, Reuters)