‘Microsoft zoekt partners om Yahoo alsnog over te nemen’

Softwarebedrijf Microsoft doet opnieuw pogingen om de concurrerende internetzoekmachine van Yahoo over te nemen. Volgens The Wall Street Journal zou Microsoft op zoek zijn naar zakelijke partners die bij de overname zouden willen helpen. Daarvoor klopte het bedrijf aan bij mediaconcern Time Warner en News Corp, het conglomeraat van Rupert Murdoch dat onder meer The Wall Street Journal en sociale netwerksite MySpace in bezit heeft.

Microsoft probeerde eerder dit jaar Yahoo over te nemen: het bood uiteindelijk ongeveer dertig miljard euro voor de gehele firma. In de tweede fase van de onderhandelingen bleek Microsoft voornamelijk geïnteresseerd te zijn in het zoekgedeelte van Yahoo en in mindere mate in andere onderdelen zoals de Yahoo-community of de nieuwsportals.

Vorige maand liepen de onderhandelingen stuk: de Yahoo-top tekende een vierjarige advertentie-overeenkomst met Google, de wereldwijde marktleider op het gebied van zoekmachines en online advertenties. Yahoo wil de winstgevende AdWords van Google gaan tonen bij zijn zoekresultaten. Deze samenwerking ligt op dit moment ter beoordeling bij de Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

De koerswijziging van Yahoo maakte tot nu toe weinig indruk op analisten en Yahoo-aandeelhouders. Op dit moment staat het aandeel Yahoo op zo’n 20 dollar.

Microsoft bood aanvankelijk 31 dollar per aandeel, later werd dat verhoogd tot 33 dollar.

De Yahoo-top wordt daarom nu gereorganiseerd: afgelopen weken vertrokken al diverse kopstukken. Yahoo-topman Jerry Jang is nog in functie, maar ligt zwaar onder vuur van de invloedrijke Amerikaanse belegger Carl Icahn.

Aangenomen wordt dat Microsoft en zijn eventuele overnamepartners Yahoo willen opsplitsen. Dat Microsoft nog steeds investeert in zoektechnologie bleek vorige week, toen het voor 100 miljoen dollar Powerset overnam, een zoekmachine die semantische verbanden tussen woorden herkent. Die techniek wordt geïntegreerd in Microsofts eigen zoekmachine, Live Search.