Meer zelfverwonding in kliniek Oldenkotte

In mei en juni hebben meer gedetineerden van de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken geprobeerd zich te verwonden of zelfmoord te plegen dan gebruikelijk. Dit schrijft staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer debatteert morgen over de crisis in de inrichting.

In Oldenkotte proberen ieder jaar gemiddeld zo’n 14 gedetineerden zich van het leven te beroven. Albayrak laat uitzoeken waarom dat aantal de laatste maanden is gestegen. Ze zegt niet hoe hoog het aantal de afgelopen maanden precies is geweest.

In de tbs-inrichting liggen de Raad van Bestuur en het personeel ernstig met elkaar overhoop. Na een onderzoek op verzoek van de Raad van Toezicht is een interim- bestuurder aangesteld. Volgens Albayrak hebben de verstoorde verhoudingen geen gevolgen voor de veiligheid van de inrichting.

Het personeel klaagt over structurele onderbezetting, waardoor onveilige situaties ontstaan en behandelingen zijn opgeschort. Men zegt alleen nog met het ‘beheersen’ van de situatie bezig te zijn. Sinds juni geldt een opnamestop. Albayrak kondigt aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie voor de Sanctietoepassing samen zullen onderzoeken of er verband is tussen het toegenomen aantal zelfverwondingen en de personeelsproblemen.