McCain naar Colombia en Mexico

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain is gisteren begonnen aan een driedaagse reis naar Colombia, de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in Zuid-Amerika, en naar het zuidelijke buurland Mexico.

McCain kwam gisteravond aan in de Colombiaanse havenstad Cartagena en sprak bijna twee uur lang met president Álvaro Uribe. McCain prees diens aanpak van de linkse guerrillabeweging FARC, een strijd die de VS in het kader van de ‘war on drugs’ militair en financieel steunen. Hij zei er op te vertrouwen dat drie Amerikaanse militaire beveiligers, die sinds 2003 door de guerrillagroep worden gegijzeld, door „de inspanningen” van Uribe snel vrijkomen.

De senator uit Arizona beloofde Uribe dat hij ook als president een bilateraal vrijhandelsverdrag met Colombia blijft nastreven. Nu houden de Democraten dit verdrag in het Congres tegen wegens de mensenrechtenschendingen, de moorden op vakbondsleden in Colombia en uit economische en protectionistische overwegingen.

Veel lagergeschoolde Amerikanen zagen hun banen de afgelopen jaren verdwijnen naar het buitenland. In arbeidersstaten als Ohio en Pennsylvania, die doorgaans cruciaal zijn voor het winnen van het presidentschap, wonen veel kiezers die daarom kritisch zijn over de handelsverdragen met landen in Azië en Latijns-Amerika.

Niettemin bezoekt McCain morgen ook nog Mexico, waarmee de VS samen met Canada sinds 1994 de vrijhandelszone NAFTA vormen. NAFTA is door McCains Democratische rivaal Barack Obama scherp bekritiseerd. Gisteren had een leider van de United Auto Workers, een autovakbond die Obama steunt, kritiek op McCain. „Hij springt liever op het vliegtuig naar Colombia en Mexico om er te vertellen hoe onze handelsverdragen díe landen helpen dan om te praten over wat we zouden kunnen doen om dít land te helpen.”

In Mexico zal McCain ook spreken over de illegale migratie naar de VS. Met McCain mee reizen zijn vrouw Cindy, de onafhankelijke senator Lieberman en de Republikeinse senator Graham. (AP, BBC)

Vijf thema’s die de strijd tussen Obama en McCain gaan bepalen op nrc.nl/vs