Krantenredacties Wegener in actie

De redacties van de regionale kranten van uitgeverij Wegener vergaderen vandaag over acties. De journalisten eisen dat een plan om de kranten te reorganiseren van tafel gaat. Als het reorganisatieplan dinsdag niet van de baan is, zullen het Brabants Dagblad en De Gelderlander volgende week een dag niet verschijnen. Wegener wil uitgeverijen van dagbladen, huis-aan-huisbladen en internetactiviteiten samenvoegen. Dat kost circa 400 banen en levert een bezuiniging op van circa 35 miljoen euro.

De kranten menen dat zij vooral moeten reorganiseren omdat Wegener (nog) niet voldoet aan de hoge rendementseisen van meerderheidsaandeelhouder Mecom. Het Britse mediaconcern vindt dat de kranten slanker en slagvaardiger moeten worden om te kunnen overleven in een tijd waarin advertentie-inkomsten en oplagen dalen.

„De grote vraag is hoe ver je kunt snijden en nog gezond blijven”, zegt hoofdredacteur Annemieke Besseling van het Brabants Dagblad. Zij zou vandaag in Apeldoorn vergaderen met de andere Wegener-hoofdredacteuren en de raad van bestuur van Wegener, inclusief de beoogde bestuursvoorzitter Joop Munsterman, over de crisis in het bedrijf.

Of Mecom-directeur David Montgomery bij de vergadering aanwezig zou zijn, was vanochtend nog onduidelijk. De hoofdredacteuren hebben eerder gezegd dat zij Montgomery pas willen ontmoeten als zij een antwoord van hem hebben op een brandbrief van enkele weken geleden. De hoofdredacties en redactieraden klagen daarin over de hoge werkdruk en het ontbreken van een toekomststrategie voor de uitgeverij.

Volgens Ron Lodewijks, voorzitter van de redactieraad van het Brabants Dagblad, is er een hoge actiebereidheid in het bedrijf. Vanmiddag zouden de redactie en andere afdelingen van de krant een openbare redactievergadering houden op het plein voor de redactie in Den Bosch. Lodewijks: „Er is sprake van een afbraakbeleid. Men investeert niet. Het gaat alleen maar om het opkrikken van de winstcijfers. Maar op deze manier gaat een prachtig krantenbedrijf kapot.”